субота, 9. јул 2011.

Помоћ ловачким удружењима у акцијама чишћења

Секретаријат за заштиту животне средине финансијски је подржао активности ловачких удружења „Варовнице” из Младеновца и „Космај” из Сопота. Помоћ овог секретаријата била је намењена чишћењу ловног терена од „дивљих” депонија на територији ове две општине, као и чишћењу запрљаних водотока на територији општине Сопот.

Према речима Наташе Ђокић, начелнице у овом секретаријату, разматрајући захтеве удружења, оцењено је да они имају заједнички циљ.

– Циљ оваквих акција јесте заштита и очување природе, укључујући и племениту дивљач, али и заштита од заразних болести становништва и домаћих животиња на територији општина на ободу Београда, чему су свакако изложени постојањем „дивљих” депонија и запрљаним водотоцима. Несавесни грађани бацају смеће и на места где никако не би требало да се нађе: по ливадама, шумама и поред водотока. Ту има свакаквог отпада, али често оног који се тешко разлаже у природи, попут пластике и амбалаже од хербицида и пестицида. Такав отпад утиче на здравље становништва, а свакако и на дивљач, па је и посебан циљ акција чишћења ловног терена да се на минимум сведе могућност заразних болести, као што су беснило и трихинела, а самим тим заштити и становништво и домаће животиње – казала је Наташа Ђокић.

Ловачко удружења „Варовнице” из Младеновца, у разним организационим облицима постоји већ 111 година, а „Космај” из Сопота основан је 1902. године. Поред редовних активности, прво удружење сваке године организује акцију чишћења ловног терена. На стотине чланова на овај начин, према досадашњем искуству, из природе сваке године изнесе безмало 150 тона разног смећа. Друго удружење газдује на око 27 хиљада хектара ловишта, у које спада и зона под заштитом државе са Спомен-костурницом палим борцима, манастир Кастељан, дечје излетиште на Космају и бројни објекти које користе излетници из читавог Београда.