среда, 20. јул 2011.

Потписан Mеморандум о сарадњи на пројекту описмењавања одраслих Рома

 Град Београд и невладина организација „Грађанске иницијативе” реализоваће заједно пројекат описмењавања 70 одраслих Рома и Ромкиња у пет насеља насталих после расељавања нехигијенског насеља испод моста „Газела”. Тим поводом данас су у Старом двору заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић и Миљенко Дерета, извршни директор овог удружења, потписали Меморандум разумевања о сарадњи на пројекту.

Грађанске иницијативе ће у сарадњи са студентским организацијама путем јавног конкурса одабрати десет самофинансирајућих студената који ће бити ангажовани на описмењавању Рома, а заузврат град Београд ће им обезбедити стипендије за плаћање школарине на факултету на ком студирају.

– Град Београд је уложио огромне напоре у побољшање услова живота расељених ромских породица. Највише је урађено за најмлађе, за њихово образовање, али за разлику од њих, велики број одраслих Рома  нема чак ни основну школу. Не знају да читају и пишу и не умеју да попуне формулар, напишу писмо или молбу. Ово је конкретан пример успешне сарадње градске власти са представницима цивилног сектора на решавању једног великог проблема. Они ће током летњих месеци стећи основну вештину писмености и идеја нам је да ту праксу наставимо и током године, што ће директно побољшати њихов квалитет живота – изјавио је Милан Кркобабић.

Часове читања и писања држаће студенти београдских факултета и то у друштвеним центрима у оквиру новоформираних насеља, а заузврат  град Београд ће студентима обезбедити стипендије за плаћање школарине.

–„Грађанске иицијативе” су предложиле овај облик рада, који представља директни ангажман студената на решавању једног локалног београдског проблема и њихово упознавање са проблемима ромске популације у нашем граду. Наша организација ће пружити студентима неопходно образовање и припрему за тај рад и пратићемо да се пројекат до краја успешно реализује – рекао је Миљенко Дерета, извршни директор „Грађанских иницијатива”.

 Иначе, према попису из 2002. године 32,5 одсто Рома је без школе или са мање од четири разреда основне школе. Међу неписменима и необразованима највише је жена, због ране удаје и усмерености на вођење домаћинства.

Из нехигијенског насеља „Газела” град Београд раселио је 109 породица у пет новоформираних насеља на територији општина Чукарица, Раковица, Барајево, Сурчин и Младеновац. Породице су добиле мобилне стамбене јединице опремљене новим намештајем, шпоретима, уљним радијаторима, а све трошкове одржавања новоформираних насеља, као и струје и воде, сноси град Београд. Осим тога, 361 особа добила је сва лична документа, а око 30 особа запослено је у градским јавним комуналним предузећима. Такође, 11 породица је добило социјалне станове у Камендину.

За све школарце  град Београд сваке године обезбеђује гардеробу и бесплатне уџбенике, као и аутобус који децу  вози до школе и враћа их кући. У протеклој школској години 97 ученика из нехигијенског насеља испод моста „Газела” уписано је у редовне основне школе, специјалну школу и Школу за основно образовање одраслих на општинама Барајево, Раковица, Чукарица, Сурчин и Младеновац. Ове године у први разред кренуће 17 малишана.