петак, 22. јул 2011.

Град Београд обележио 555 година од велике победе над Отоманском империјом

Заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић и отправник послова мађарске амбасаде у Београду Золтан Варга Хасонич положили су данас цвеће на спомен-обележје на Калемегдану посвећено победи над отоманском војском у бици за Београд 1456. године.

Опсада Београда, која се десила на данашњи дан пре 555 година, под вођством Јаноша Хуњадија, запамћена је као дан херојске одбране нашег града, али и одбране хришћанске Европе од навале Турака, подсетио је Алимпић.

– Београд је после пада Цариграда 1453. године био следећа стратешка тачка Отоманске империје у покоравању Старог континента,  са султаном Мехмедом II Освајачем на челу. Командант одбране наше престонице био је мађарски војсковођа Јанош Хуњади, познатији у српском народу као Сибињанин Јанко, док је војска коју је предводио била интернационалног карактера, са великим бројем наших сународника. Том догађају је дат толики значај да је по налогу тадашњег римокатоличког поглавара издат налог, који је и днас на снази, да се у част победе све хришћанске богомоље оглашавају тачно у подне  – указао је Алимпић.

Ово је за мађарски и српски народ, али и хришћанску Европу, велики дан који персонификује европску способност удруживања снага и представља пример пожртвовања за заједнички европски дух, истакао је представник мађарске амбасаде господин Хасонич.
Он је подсетио да је управо из тог разлога, мађарски парламент 22. јул прогласио за Меморијални дан победе код Београда, замоливши своје грађане да на достојан начин обележе овај дан.