субота, 23. јул 2011.

Београд добио „Будо” парк и јединствени акваријум за роњење на Ади Циганлији

У оквиру Авантура парка на Ади Циганлији данас је, под покровитељством града Београда, свечано отворен „Будо” парк, са циљем да промовише културу и традицију Јапана.

Поштоваоци земље „излазећег сунца” моћи ће да виде јапанско позориште, да науче вештину пресавијања папира, познатију као оригами и тајне припремања јапанског чаја, али и да, како пише у парку, открију „пут хармоније”.

Такође у оквиру истог простора почео је са радом и јединствени акваријум у Србији и региону, где ће посетиоци Аде бити у прилици да на безбедан и забаван начин науче вештину роњења.

Заменик председника Скупштине града Београда Зоран Алимпић истакао је да Ада Циганлија има толико садржаја да ју је заиста тешко учинити још лепшом и интересантнијом.

– Овај парк ће сигурно бити бисер Аде и још једна потврда пријатељства наше земље и нашег града са Јапаном. Верујем да ће парк који данас отварамо привући велики број наших суграђана који ће овде моћи да се упознају са културом и традицијом ове земље – истакао је Алимпић.

Амбасадор Јапана у Београду Тошио Цунозаки изразио је задовољство што данас присуствује свечаном отварању оваквог парка, који према његовим речима симболично спаја народ Јапана и Србије.

У склопу парка се налази и платформа за вежбање, која ће омогућити популаризују борилачких вештина код деце и омладине, истакли су из карате клуба „Nippon”, док је у наредном периоду предвиђена изградња и сале за вежбање, познатија на јапанском као „Дођо”.

Носилац пројекта и организатор „Будо” парка је трофејна каратискиња Тања Петровић, уз подршку и покровитељство Града Београда, Министраства омладине и спорта, Амбасаде Јапана у Београду и Јавног предузећа „Ада Циганлија”.