понедељак, 25. јул 2011.

Драган Ђилас: У Београду се ради и гради

Мост на Ади већ 8. августа спојиће чукаричку и новобеоградску обалу Саве,  до 15. новембра све саобраћајнице на мосту „Газела“ биће пуштене у рад, док ће 1. септембра свечано бити отворени нова основна школа на Бежанијској коси и вртић „Плава птица” на Цераку, а месец дана касније и велелепни вртић у Великом Мокром Лугу. Да је Београд велико градилиште, без обзира на временске услове, уверили су се и новинари београдских редакција, који су данас заједно са градоначелником Драганом Ђиласом обишли грађевинске радове на чак девет локација.

– Жеља нам је да покажемо колико је радника овог лета радило на високим температурама, како би ови значајни пројекти били готови на време. Ово је само део онога што се тренутно ради и гради у Београду. Гради се још много улица, булевара, обданишта и мостова попут Обреновачког, а ускоро нас очекују и озбиљнији радови на мосту Земун–Борча. Мислим да је наш рад најбољи одговор свима онима који су у политици 20 година и да за то време нису урадили ништа – изјавио је Ђилас.

Свега десет метара дели савске обале

Градоначелник Београда подсетио је да је остало мање од 10 метара да мост буде спојен и најавио да ће 8. августа преко њега, у присуству градских званичника, прошетати и председник Републике Србије Борис Тадић.

– Викенд после тога, зауставићемо радове на два дана и омогућити свим Београђанима који желе пешке да пређу мост на Ади да то и ураде. Мост ће бити отворен за саобраћај са делимичним приступним саобраћајницама 15. децембра – истакао је градоначелник и подсетио да су радови на мосту почели у мају 2008. године.

Иначе, мост преко Аде је укупне дужине од 969 метара и ширине од 45 метара и треба да носи два пута по три саобраћајне траке, два колосека лаког шинског саобраћаја, као и две пешачке и бициклистичке стазе.

–Такође, наш план је да у априлу следеће године буде готов и део обилазнице од Батајнице преко Добановаца до Авалског друма, а да крајем 2013. буде готова обилазница до Бубањ потока. Такође су интензивирани радови и на тунелу Стражевица и њих координира градски менаџер Александар Бијелић. Тамо се ради у две, а понекад и у три смене и очекујем да ће све бити урађено у року, како смо и обећали – рекао је Ђилас.

Он је у пратњи новинара обишао и радове на „Газели”, које заједно финансирају ЈП „Путеви Србије“ и град Београд. На градилишту се тренутно ради у две смене а по потреби, због специфичности посла, уводи се и трећа смена. Свакодневно на градилишту ради око 450 радника. Мост је направљен седамдесетих година прошлог века, и преко њега је дневно прелазило око 160 000 возила.

– Извођачи раде квалитетно и, што је најважније, радови не касне. Секретаријат за саобраћај активно учествује и дневно предузима мере како би се стање побољшало. Радови су толико обимни какви у Београду скоро нису виђени када је у питању санација и реконструкција – казао је Бранко Смиљанић, заменик секретара за саобраћај и додао да је две трећине радова на „Газели” већ завршено.

Нова школа за само 100 дана

Новинари су имали прилике да виде да је велики број грађевинских екипа ангажован и на изградњи вртића у Великом Мокром Лугу и на Цераку, као и основној школи „Драган Лукић” на Бежанијској коси, у чије ће клупе већ 1. септембра сести први ученици.

Према речима Марка Благојевића, директора Агенције за инвестиције, овај објекат заузима око 7.300 квадратних метара и моћи ће да прими 847 ученика.

– Школа ће имати 32 учионице, библиотеку, свечану вишенаменску салу, фискултурну салу, гардеробу са тушевима и  WC кабинама, дистрибутивну кухињу са свим неопходним просторима за сервисирање, прање и одлагање, трпезарију са 180 места за седење, школско двориште,  асфалтирано игралиште уз атлетску стазу и трибинaма, терен за кошарку, одбојку, рукомет и скок удаљ и травнати терен за ниже разреде – рекао је Благојевић.

Он је објаснио да су завршени комплетни грађевински радови, прикључци објекта на градску инфраструктуру водовода, канализације и јаке струје, као и грађевински радови на изради спортских терена.

– Потребно је улагати у сваку генерацију без изузетка, што град Београд и показује. Тренутно се изводе радови на пет објеката дечје заштите, а у плану је још пет нових вртића. Поред школе на Бежанијској коси планирана је и изградња вртића како бисмо задовољили све потребе људи који тамо живе – додао је Благојевић.

Истог дана, своја врата отвориће нов и модеран вртић „Плава птица” на Цераку за око 200 малишана вртићког и јасленог узраста. Архитектонско решење за ову дечју установу подразумевало је употребу топлих и веселих боја, које ће, сматра пројектант Миленија Марушић, позитивно утицати на децу којој ће ово бити друга кућа.

Иначе, овај објекат састоји се из две међусобно повезане функционалне целине укупне површине 1.743 квадрата, као и дворишта од 4.000 метара квадратних.

Месец дана касније, од 1. октбора вртић у Великом Мокром Лугу примиће 230 деце. Површина овог објекта је 1.714 метара квадратних, не рачунајући зелене пворшине које ће такође бити уређене. Мајстори тренутно завршавају покривање кровне конструкције, а у току је малтерисање, израда подних кошуљица и постављање фасадне столарије.

Из Миријева ускоро брже до града

Пројекат изградње Миријевског булевара такође ће значајно растерити саобраћај у овом делу града и омогућити лакше повезивање са центром. Приликом обиласка изградње ове саобраћајнице дуге око јдан километар, представници Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда истакли су да ће Миријевски булевар имати по две саобраћајне траке у сваком смеру. Испод њих већ је урађен бетонски колектор кроз који тече Миријевски поток и на тај начин је спречено његово загађивање.

Ово је један од 11 пројекта који заједнички реализују град Београд и Министарство животне средине и просторног планирања, а према Закону о подстицању грађевинске индустрије Србије и Програма „Мера Владе РС за помоћ грађевинској индустрији”.
Пројектом је предвиђено спајање постојећег дела Миријевског булевара са Улицом витезова Карађорђеве звезде и бржу везу са градом суграђанима  са Звездаре и Палилуле, као и изградња више од осам километара нове пратеће инфраструктуре.

Нови базени на СЦ „Олимп”

Удруженим средствима општина Звездара и град Београд финасирају реконструкцију базена СЦ „Олимп” капацитета 2000 купача.

– Радови добро напредују и очекујемо да ће у првој недељи августа базени бити отворени за наше суграђане. Радови подразумевају изградњу нова четири базена са раздвојеним системима за пречишћавања воде за сваки базен понаособ, као и уређење простора око базена – билетарнице, гардеробе, санитарних чворова, базенске технике и лифта платформе за особе са инвалидитетом – истакао је Милан Поповић, председник општине Звездара.

Овај комплекс чине четири базена и то: ватерполо базен, рекреативни, непливачки и базен за децу са неколико водених атракција.