уторак, 2. август 2011.

Деца из колективних центара отпутовала на летовање

Основци из шест колективних центара са територије града данас су отпутовали на одмор у објекте Центра дечјих летовалишта и опоравилишта града Београда Митровац на Тари и Букуља у Аранђеловцу. Основце су испратили и пожелели им срећан пут  чланови Градског већа Јована Механџић и Дарко Божић, градски секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић и повереник за избеглице града Миодраг Прибиловић

Члан Градског већа Дарко Божић је рекао да је новац за летовање 49 деце прикупљен на аукцији слика која је одржана 20. јуна на Светски дан избеглих и интерно расељених лица.

– То је била хуманитарна аукција, где су познате личности из својих колекција даровале слике. Аукција је организована на иницијативу заменика градоначелника Милана Кркобабића и тада је прикупљено 780.000 динара. Уз тај новац град је један део издвојио из буџета, што је било довољно да та деца оду на одмор. Град је ове године послао на одмор више од 1.000 деце из социјално угрожених породица – истакао је Божић.

Чланица Градског већа Јована Механџић казала је да ово није први пут да град омогућава деци из материјално угрожених средина да одлазе на летовање.

– Наша је жеља, а и градска стратегија да, као и у претходне три године, што више деце добије прилику да оде на летовање. Овог пута то смо омогућили групи од педесетак породица, чија су деца отишла на Тару и Букуљу у објекте који су посебно прилагођени дечјим потребама. Током седмодневног боравка они ће обилазити културно-историјске знаменитости, имаће спортске активности, разне активности у радионицама и адекватну дечју забаву у предвечерњим сатима. Овакве акције наставићемо да реализујемо и убудуће за добробит сваког београдског детета – нагласила је Јована Механџић.

Деца на Тари и у Аранђеловцу ће имати седам пансиона, образовне и рекреативне активности уз пратњу радника Центра за социјални рад. Њихов боравак биће испуњен различитим садржајима који ће обогатити њихова знања, а могућност да иду на бесплатан одмор имају сва деца из колективних центара која су здрава и способна да  путују.

Прилика да виде нешто ново, друже се и уживају обрадовала је децу, али и њихове родитеље.

Лидија Лесић је на летовање испратила своју деветогодишњу ћерку и каже да јој ова могућност много значи, јер она сама не би могла да финансира одмор за своје дете. Она је додала да је џепарац који свако дете добија заиста права помоћ у правом тренутку.