четвртак, 1. септембар 2011.

Још једна нова школа у Београду за нову школску годину

Нова основна школа „Драган Лукић” на Бежанијској коси отворила је данас врата за скоро 600 ученика, у присуству градоначелника Београда Драгана Ђиласа и тима сарадника који су учествовали у реализацији овог несвакидашњег грађевинског подухвата.

– Навикли смо да први септембар буде један од најлепших дана за нас који водимо град, јер се тада по правилу отвара нека нова школа у престоници. Ова школа је специфична по томе јер је урађена у заиста кратком року, за шта треба захвалити људима који су у претходних сто дана радили и на плус 40 степени Целзујусових. Они су својим залагањем успели да усреће ову децу, као и њихове родитеље, јер су им обезбедили потпуно савреману и опремљену школу – казао је градоначелник.

Он је изразио задовољство што нова школа носи име  великог дечјег песника Драгана Лукића, који је читав свој живот посветио деци и уз чије стихове је одрасло много генерација.

Градоначелник је најавио да ће до следећег првог септембра бити завршена и основна школа у Вишњичкој бањи, али и потпуно реконструисана школа у Овчи, како би и та деца добила адекватне услове за образовање.

– Такође, настављамо са осталим реконструкцијама образованих установа у граду, јер сваки динар који се у ложи у образовање представља сигуран добитак за наше друштво – указао је Ђилас.



У новој школи данас је организован свечани пријем за 132 првака за које је град Београд обезбедио, као и за свих 16 хиљада првака у престоници, бесплатне ранчеве са ученичким прибором.

Директорка школе Александра Брајовић Зоранић захвалила је градоначелнику Драгану Ђиласу и његовим сарадницима на подршци коју  су добили да ово здање постане једна од најрепрезентативнијих образовних установа у Београду, али и Србији. 

Првак  Лука Соколовић, из  првог пет, истакао је да се данас осећа веома лепо јер је добио нови ранац са бојицама и фломастерима, али и што је већ упознао нове другаре. Његова мама Маја истакла је за Беоинфо да је веома срећна што је изграђена нова школа у њиховом комшилуку, јер је старија ћерка, која је такође прешла у „Драгана Лукића”, до сада морала да прелази више небезбедних раскрсница.

Она је такође захвалила на бесплатним уџбеницима, које су ове године добили сви основци на територији града. Јована Илић из четвртог разреда каже да је претходна три похађала у Њујорку, али да јој се ова школа више свиђа, док њене другарице и сестре близнакиње из петог разреда Маја и Милица Станчић истичу да им се за сада допада све, а највише то што је нова школа ближа од „Борислава Пекића”, где су  претходно ишле.

Зграда школе, чију су изградњу Београђани могли да прате на „Студију Б” у тв серијалу „Како расте школа”, протеже се на 7.500 квадратних метара, енергетски је ефикасна и потпуно прилагођена особама са инвалидитетом.

Ученицима ће на располагању бити 32 учионице, библиотека, свечана вишенаменска сала, као и фискултурна сала, уз гардеробу са тушевима, школско двориште, асфалтирано игралиште, атлетску стазу, терен за кошарку, одбојку и рукомет, као и травнати терен за ниже разреде.

Ово  модерно архитектонско здање поседује и дистрибутивну кухињу са свим неопходним просторима за сервисирање, прање и одлагање, као и трпезарију предвиђену за 180 ученика.

У Београду је од 2008. до 2011. године изграђено седам нових основних школа. Такође је изграђено, дограђено и санирано 37 основних и средњих школа, у оквиру којих је направљено и 12 фискултурних сала.

Такође, Град Београд је од ове школске године обезбедио 74. 694 бесплатна уџебеника за ученике основних школа од IV до VIII разреда. 

Отварању школе „Драган Лукић” присуствовао је градски менаџер Александар Бијелић, чланица Градског већа Јована Механџић, заменик секретара за образовање Драгица Моро, директор Агенције за инвестиције и становање Марко Благојевић, председник општине Нови Београд Ненад Миленковић, као и супруга песника Драгана Лукића Душица Лукић.
Градоначелник Београда  обишао је и градилиште обданишта у истом насељу, непосредно поред нове школе. Према плану изградње, оно ће бити завршено  за неколико месеци, по најмодернијим стандардима, и у њему ће боравити око 250 малишана.
 

 Напомена: Снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.