недеља, 4. септембар 2011.

Европска комесарка за културу Андрула Василију гост пројекта „Београд 2020”

Европска комесарка за културу Андрула Василију, у оквиру званичне посете током које је учествовала на 9. Унеско регионалном самиту шефова држава Југоисточне Европе, била је гост Организационог одбора пројекта „Београд 2020”, саопштила је прес-служба „Београд 2020”.

– Морам рећи да сам веома импресионирана проактивношћу групе која је иницирала овај пројекат, и то је веома добро, зато што ће се постепено исплатити и отворити пут веома успешном надметању. Ова апликација за културну престоницу је веома захтевна. Потребно је много организације, много средстава, много визије о ономе што ћемо радити. Мислим да је нагласак стављен на два аспекта. Пре свега, то је учешће грађана, јер је цела идеја везана за културне престонице да се свим грађанима пружи шанса да учествују. Други аспект који је веома важан је европска перспектива, укљученост људи, група, културних група које долазе изван земље, значи давање европске димензије престоници. И ту је и трећи веома важан аспект, а то је да се промени ментални склоп људи, обичних грађана, да би се у будућности заиста интересовали за културу. Значи, то ће имати трајне ефекте у годинама које долазе. Ово су три веома важна аспекта и мислим да са овом иницијативом, „Београд 2020”, група која је иницирала пројекат има веома добре шансе да се припреми и да буде спремна да испуни овај веома сложени захтев – изјавила  је  госпођа Василију после разговора и презентације пројекта припреме кандидатуре Београда за европску престоницу културе.

Поводом сусрета  са комесарком Василију,  Александар Пековић председник Одбора „Београд 2020”, са задовољством је нагласио значај још једног у низу суштински важних разговора на тему кандидатуре Београда за ЕПК, поготово у фази када Европска комисија треба да оконча предлог нове одлуке са правилима за будуће титуларе од 2020. године.

– Од комесаријата за културу, образовање, мултијезичност и омладину, којим руководи госпођа Василију, очекује се финални предлог нове одлуке већ током ове јесени, и он ће у великој мери утицати на будућност овог пројекта и нашег учешћа у њему. Драго нам је што је комесарка истакла значај досадашњих активности Одбора и у нашем пројекту препознала све кључне димензије које једна европска престоница културе треба да има. Посебно је нагласила значај подршке локалних и националних ауторитета овом пројекту, као и изузетно велике резултате које је Организациони одбор „Београд 2020” остварио у последње три године рада што нас је свакако учинило препознатљивим у Европи – истакао је Пековић .