петак, 9. септембар 2011.

Дани европске баштине од 17. до 25. септембра у Београду

„Дани европске баштине” у Београду ће се одржати од 17. до 25. септембра, а поједине културне институције ће већ од 10. септембра приредити занимљив програм за ову манифестацију. Десета по реду, централна прослава под називом „Ризница наслеђа Европе – интегрална заштита културног и природног наслеђа” одржаће се у Сремским Карловцима 10. септембра. Београдску манифестацију организују градски секретаријати за привреду и културу и Туристичка организација Београда.

– Културно-туристичка манифестација „Дани европске баштине” представља део велике европске манифестације којом се сваког септембра представља наслеђе као заједничка баштина европских народа, али и разноликост култура, традиција и обичаја. У Београду се ова манифестација од 2002. године редовно одржава, а за посетиоце су отворена градска здања, куће под заштитом, музеји и друге установе културе. Током манифестације се организују и туре разгледања градских знаменитости и туристичких потенцијала, као и заштићених природних добара, па је она изванредна прилика да се Београд представи и као мост који спаја прошло, садашње и будуће време – рекао је директор Туристичке организације Београда Дејан Веселинов.


Програми  београдске манифестације који ће се одржавати од 17. до 25. септембра биће представљени на конференцији за новинаре у четвртак, 15. септембра, а информације о програмима до 17. септембра доступне су од данас на сајту www.tob.co.rs и у Туристичком информативном центру у Кнез Михаиловој 6, од понедељка до суботе од 9 до 21 час, а недељом од 10 до 15 часова, као и на број телефона 011/3281-859.

Међу програмима који се одржавају од 17. септембра налазе се ликовне и плесне „еко-арт радионице” у Дечјем културном центру, програм „Београд је Европа” у Скупштини града, предавање „Дворови Београда” и „Корнелије Станковић – део непознате српске баштине” у Библиотеци града, изложба новца у Народној банци Србије, обилазак Астрономске опсерваторије на Звездари, Великог ратног острва, Авале, шетња кроз Београдску варош и тврђаву, изложба оригиналних филмских плаката и многи други. Пријавa за обилазак Новог двора, Дома Народне скупштине,  Краљевског и Белог двора је у ТОБ-у, Кнез Михаилова 6, тел.32 81 859. Пријаве за Народну банку Србије – за обилазак простора који се не могу видети сем за време манифестације са водичима је на број Центра за посетиоце 3027 204, 3027 354 или на мејл izlozba@nbs.rs.