понедељак, 3. октобар 2011.

Изградњом водоводне мреже у насељу Лесковац испуњено обећање од пре три године

Градоначелник Београда Драган Ђилас посетио је данас насеље Лесковац на територији општине Лазаревац, где је недавно завршена изградња секундарне водоводне мреже. Тиме је омогућено допремање воде до овог насеља, а пројекат је финансирао град Београд.

Градоначелник Ђилас је рекао да ово насеље у општини Лазаревац представља најудаљенију тачку „Београдског водовода”, и то на безмало 50 километара од центра. 

– Довођење воде у ово насеље представља испуњење обећања датог пре три године и на тај начин показује се да се подједнако води рачуна како о централним тако и о осталим деловима града, како би се сваки житељ осећао као Београђанин. Када добијете градску воду, асфалтиране улице, сређену школу и добар напон струје, можете да кажете да сте Београђани. Поређења ради, само да би четири насеља у Београду добила воду, биће уложено око четири милиона евра, а ако ту инвестицију увећате за тридесет пута, добићете цену највећег моста који се тренутно гради у Европи. Због тога не дозвољавам да се прича да нас у граду интересује само центар јер је ово пример да су нам једнако важна улагања и у све остале делове. У сарадњи са општинама, град ће и убудуће наставити са оваквим инвестицијама – истакао је Ђилас.

Цвијо Бабић, директор ЈКП „Београдски водовод и канализација”, нагласио је да је читав посао био веома сложен јер да би се вода допремила од 50 километара удаљеног погона, било је неопходно изградити црпне станице, резервоаре и дистрибутивну мрежу.

– Пројекат је део решавања проблема водоснабдевања у Лазаревцу. Према генералном решењу града, до краја наредне године и месне заједнице Степојевац и Врбовно добиће градску воду – казао је Бабић.

У Месној заједници Лесковац урађено је 15.000 метара секундарне водоводне мреже и 156 прикључака, као и резервоар „Вис”, капацитета два пута по 1.000 кубних метара. Инсталиран је даљински систем очитавања водомера, који се напаја преко соларних панела. Соларне ћелије полупроводне структуре конвертују Сунчево зрачење у електричну енергију. Систем је погодан за напајање тамо где је тешко остварити везу на редован електродистрибутивни систем. Уграђен соларни панел има задатак да очита стање водомера даљинским путем, као и ГПРС модем преко кога се шаљу подаци у централну базу ЈКП „Београдски водовод и канализација”. Очитавање потрошње врши се аутоматски сваког дана у одређеном временском периоду, што омогућава и даљинско праћење потрошње свих потрошача, као и благовремено обавештавање о евентуалној повећаној потрошњи.

Грађани су исказали велику захвалност градоначелнику на испуњеном обећању. Лесковац броји око четири стотине домаћинстава, од којих се многа баве пољопривредом. Вода из бунара послужиће за заливање баштa, а ова друга, градска, коначно ће ући у њихове домове.

Пројекат који је управо завршен везан је за Јужни приградски систем, којим су обухваћене територијe три градске општине: Барајево, Лазаревац и Вождовац, односно Рипањ. Најважније урађене инвестиције у овој години су реконструкције црпних станица „Железник” и „Липовица”. У току је изградња резервоара „Липовица”, те завршни радови на изградњи резервоара „Дражевац” и на изградњи дистрибутивне водоводне мреже од резервоара „Дражевац” до центра Рипња. Захваљујући овим потоњим радовима, омогућено је снабдевање водом најважнијих објеката у насељу: школе, обданишта, дома здравља. До сада је на овом потезу изграђено 10.300 метара дистрибутивне водоводне мреже.