понедељак, 14. новембар 2011.

Крајем 2012. биће изграђен модеран дом здравља у Сурчину

Становници Сурчина, на иницијативу и према плановима града Београда, већ крајем 2012. користиће здравствене услуге у потпуно новом дому здравља, чија изградња треба да почне до краја ове године. Директор агенције за инвестиције Марко Благојевић рекао је да ће објекат површине око 5.000 квадратних метара бити изграђен у року од 12 месеци.

–  Дом здравља биће смештен у две зграде, једну једноспратну и другу двоспратну. Радове ће извести Грађевинско предузеће „Акорд инжењеринг” из Београда, са којим смо потписали уговор. Стручни надзор над овим послом обављаће Акционарско друштво за пројектовање и инжењеринг „Шидпројект” из Шида – рекао је Благојевић.

У новом дому здравља предвиђене су службе за здравствену заштиту одраслих са кућним лечењем, здравствену заштиту деце, здравствену заштиту жена, поливалентна патронажна служба, стоматолошка служба, лабораторијска и рендген дијагностика и специјалистичке службе: интерна медицина, офталмологија, ОРЛ, психијатрија, физикална медицина и рехабилитација. У објекту је опредељен и простор за станицу Градског завода за хитну медицинску помоћ и апотеку.
 
– Општина Сурчин је најмлађа од седамнаест општина на територији Београда и стога једина која до сада на својој територији није имала дом здравља. Град Београд је покренуо иницијативу за изградњу новог дома здравља, како би становницима Сурчина обезбедио доступнију здравствену заштиту – рекао је градски секретар за здравство др Зоран Благојевић.

Он је подсетио да је Сурчин удаљен 18 километара од досадашњег централног Дома здравља „Земун”, а најудаљеније село општине Сурчин је Прогар, које је 42 километра удаљено од овог дома здравља.

– Иако у сваком од седам околних села Сурчина – Прогару, Бољевцима, Јакову, Петровчићу, Бечмену, Добановцима и Сурчину постоји амбуланта, капацитети нису били довољни да обезбеде основне здравствене услуге становништву Сурчина. Изградња новог дома здравља знатно ће побољшати доступност здравствене заштите свим грађанима Сурчина – казао је др Зоран Благојевић.

Он је истакао да град на овај начин наставља да обезбеђује правичан и једнак приступ здравственој заштити свим грађанима Београда и даље развија мрежу здравствених установа, посебно у примарној здравственој заштити. Заједнички циљ је осигуравање физичке, географске и економски доступне и квалитетне здравствене заштите, и постављање корисника у центар система здравствене заштите.

Град је преко Агенције за инвестиције и становање 2009. године реализовао изградњу огранка Дома здравља „Звездара” у Миријеву и огранка Дома здравља „Земун” у Камендину, а 2010. и изградњу огранка Дома здравља „Миливоје Стојковић – Гроцка” у Калуђерици.

Прошле године реконструисани су приземље и први и други спрат Старе болнице КБЦ „Земун”, ове године су у истој здравственој установи изведени радови на трафо-станици, операционом блоку, кабловском разводу и дизел агрегату, довршена је реконструкција зграде Поликлинике у Хитан пријем, а уређене су и приступне саобраћајнице. У Дому здравља „Раковица” ове године је адаптирано поткровље.