среда, 23. новембар 2011.

Потписан уговор о реконструкцији прве зграде у оквиру пројекта „Кровови Београда”

Први уговор у оквиру пројекта „Кровови Београда” потписао је данас директор ЈП „Градско стамбено” Слободан Миљковић са представницима стамбене зграде у Улици Чеде Мијатовића 1 на Звездари. Потписивањем овог уговора, „Стамбено” ће санирати кровну конструкцију, зграда ће добити нову фасаду са термоизолацијом, нове олуке, комплетно сређене заједничке просторије од подрума, улазних врата до светларника и ходника, а биће замењен и главни разводни орман.

Директор „Стамбеног” подсетио је да је ово прва зграда чији су станари скупили 100 одсто свих гласова, колико је потребно да би се ушло у овај пројект. Он је подсетио да је током деведесетих година прошлог века надзидан велики број зграда и да њихови станари данас због лоше изведених радова имају много проблема. Овај пројекат представља начин да се станарима побољшају услови живота, јер сами станари не могу да издвоје велика средства која захтевају овакви радове, каже Миљковић.

– Прибавили смо све потребне дозволе и сада после потписивања уговора добићемо и локацијску дозволу, после чега почињемо са градњом. У међувремену, изабран је извођач и постигнута цена радова у противвредности од 130.000 евра. У тој вредности ће „Стамбено” надзидати кров и тако добити двособан стан и гарсоњеру, укупне површине 82 квадрата, који ће бити продати путем јавног огласа, са почетном ценом у износу оне коју смо уложили у реконструкцију зграде. Започеће се прво са унутрашњим радовима, а потом и са спољним, а цео посао трајаће 90 дана – рекао је Слободан Миљковић.

Снежана Антоновић, председница скупштине станара, рекла је да се радује што је потписала уговор којим ће, за 90 дана, њена зграда изгледати много лепше.

– „Градско стамбено” је једина фирма којој смо ми хтели да поверимо такав посао, приватници нису долазили у обзир. Зграда је направљена 1939. године, до данас ништа на њој није рађено и такав посао можемо да дамо само „Стамбеном”, које је озбиљно предузеће и иза којег стоји град Београд – рекла је Снежана Антоновић.

Истог мишљења била је и Љиљана Малетин Петровић, једна од станарки ове зграде, која каже да у згради углавном живе старији људи, који немају поверења у свакога.

– Ми ипак имамо више поверења у градско предузеће него у приватнике, са којима је ризик много већи. Зграда има много проблема, од лошег црепа, влаге и прокишњавања па све до лошег стања фасаде и заслужује да буде лепо уређена, а такав посао, по нашем мишљењу, може да реализује само озбиљна фирма која у поправкама има највише искуства – рекла је Љиљана.

Пројекат „Кровови Београда” настао је као одговор „Градског стамбеног” на велики број пријава корисника који се односи на прокишњавање кровова и фасада. Његовом реализацијом биће решени проблеми прокишњавања и спроведено комплетно инвестиционо сређивање свих заједничких делова зграде који су у систему одржавања, а радове ће као инвеститор у целости извести ЈП „Градско стамбено” у замену за доградњу равних, односно адаптацију косих кровова.

Напомена: видео снимак овог догађаја можете преузети са www.infobiro.tv