среда, 14. децембар 2011.

Реконструкција простора чесме „Беле воде”

Прва јавна презентација пројекта комплетне реконструкције, уређења и озелењавања простора чесме „Беле воде”, која се реализује у сарадњи бројних јавних институција и предузећа, одржаће се сутра у 18 часова у општини Чукарица. Савремена пејзажна решења, дизајнирана по мери будућих корисника, укоро ће заменити оронуле, плавне остатке чесме, некадашњег извора питке воде и дивље сметлиште које је настало на месту где је, како каже историја, одлучена Буна против дахија. Овде ће у игри ускоро уживати деца, а грађани Белих вода добиће нову оазу за одмор и дружење.  

На иницијативу општине Чукарица уређење простора чесме „Беле воде” биће реализовано у оквиру пројекта „Урбани џепови Београда” уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине. У пројекту учествују „Зеленило – Београд”, „Београдски водовод и канализација” и „Јавно осветљење”, у сарадњи са Подмлатком удружења пејзажних архитеката Србије, Удружењем пејзажних архитеката Србије и Удружењем грађана „Београдски фестивал цвећа”. 

Извор „Беле воде” у Жаркову први пут се помиње у записима аустријског обавештајца Јосифа Павла Митесера 1784. године. Прота Матеја Ненадовић у својим „Мемоарима” пише да је Бећир-паша 1805. године улогорио војску код Белих вода и наводно се састао са вождом Карађорђем. Ту је донета одлука да се побију дахије. За извор „Беле воде” познато је да је поред њега пролазио стари римски пут у Београду за Босну. Све до краја 18. века село око извора се звало Бело врело, а тек касније је добило име Жарково. Пре 20-30 година извориште је преуређено. Вода изворе из пет млазница, а шеста је служила малој фонтани која је запуштена.