четвртак, 29. децембар 2011.

Уручени кључеви власницима 80 непрофитних станова у Војвођанској улици

Заиста је неописив осећај када газди платите последњу кирију. Подстанар сам већ 20 година, још од студентских дана, а од данас сам своја на своме, каже Мирјана Парпура Ђорђевић, којој су данас уручени кључеви једног од 80 социјално непрофитних станова у Војвођанској улици.

После 16 година избеглиштва и подстанарског живота, Нову годину у свом новом стану дочекаће и брачни пар Милена и Јово Гамбирожа. Доброј вести да је њихов двоипособан стан од 80 квадрата спреман за уселење, претходила је још боља – добили су прво унуче.

–Овај стан је дошао као поклон за рођење нашег унука, а иначе имамо троје деце. Сад кад у руци држимо кључеве нашег стана, лако ћемо се договорити ко ће живети овде са нама. Детаљно смо прегледали све просторије и задовољни смо како је урађено. Услови за отплату кредита су заиста повољни и у ово тешко време, ово је био једини начин да решимо наше стамбено питање – рекла је Милена Гамбирожа, иначе по професији васпитачица.

Члан Градског већа Зоран Костић подсетио је да су власници станова у Војвођанској 111 за њих конкурисали у децембру 2007. године.

–Ово је трећа година како настављамо традицију да 29. децембра делимо кључеве власницима непрофитних станова. Презадовољни смо што се овај пројекат, који је започет 2003. године, наставља и што сваке године имамо стотинак породица које на овај начин и по повољнијим условима решавају своје стамбено питање – рекао је Костић, који је и председник Комисије градоначелника за стамбена питања.

Он је, такође, објаснио да цена квадрата у овој згради износи 1.050 евра без ПДВ-а и додао да ће ускоро бити решено питање повраћаја ПДВ-а за све власнике непрофитних станова.

–Град је у овом случају стао иза својих купаца и јуче су нам из Министарства финансија потврдили да је предлог измене Закона о ПДВ-у урађен и уврштен на данашњој седници Владе, као и да ће се наћи на првој седници Скупштине. У складу са изменом тог закона, биће омогућено да се свим купцима непрофитних станова у Београду, али и целој Србији, ПДВ врати одмах, а не после 20 година како је првобитно тумачен закон – појаснио је Костић.

Директор Агенције за инвестиције и становање Марко Благојевић рекао је да ће до краја следеће године бити завршено и преосталих 730 станова.

–Настављамо са реализацијом пројекта 1.000 непрофитних станова. Сви станови налазе се на локацији западано од Улице др Ивана Рибара. Објекти су у завршној фази изградње, ради се на уређењу терена и обезбеђењу инфраструктуре и до краја августа требало би да буду завршени сви грађевински радови на тим објектима, како би ти станови били завршени до краја следеће године – рекао је Благојевић.

Иначе, управо усељена зграда у Блоку 61 укупне је површине 9.346,76 метара квадратних и има 80 станова, 14 локала, као и гаражу са 44 паркинг места. Зграда има подрум, приземље, три спрата и поткровље. У овом објекту се налазе 12 једнособних, 44 једноипособна, 16 двособних и осам двоипособних станова.

Град  Београд је од 2003. до 2011. године расписао три конкурса за продају станова, који се продају по производним ценама, са роком отплате од 20 година, уз учешће од 20 одсто и годишњом каматом од 0,5 процената.

Последњи конкурс за продају 1.050 социјално непрофитних станова објављен је 19. априла 2011. године, док је предлог ранг-листе по овом конкурсу објављен у октобру и у току је рад по приговорима на овај предлог.