среда, 25. јануар 2012.

Јефтинији превоз за поједине категорије становништва из приградских општина

Од 1. фебруара, студенти, ученици, незапослени, инвалиди и грађани који користе материјални додатак, а станују у приградским општинама и користе „Ластин” превоз, плаћаће знатно јефтинију цену претплатне карте за јавни линијски превоз, изјавио је председник Скупштине града Београда Александар Антић поводом почетка примене новог система наплате услуга превоза у јавном линијском превозу и увођења додатних категорија корисника повлашћеног и бесплатног превоза, који то право до сада нису имали, у оквиру Интегрисаног тарифног система 2.

Према његовим речима, студенти и ученици из приградских општина који користе „Ластин” превоз, без обзира на тарифне категорије, плаћаће исту цену која износи 1.410 динара. До сада је цена за ову категорију путника била 2.540 динара. Такође, биће им омогућено да поред „Ласте”, користе и услуге ГСП „Београд”, уз популарно названу „преседачку” карту, уколико доплате додатних 320 динара.

Нове категорије повлашћених корисника превоза у ИТС2 су незапослена лица, цивилни инвалиди рата, корисници материјалног додатка, инвалиди рада, болесна лица и трајно неспособни за рад, који ће остваривати право на бенефицирану цену претплатне карте од 2.540 динара, уместо досадашњих 5.870 динара.

Новина у овој одлуци је и проширење листе корисника бесплатног линијског превоза који је обезбеђен и за труднице, инвалидна лица са туђом негом, и више категорија оболелих и трајно неспособних за привређивање.

Будући да се ова одлука односи на Београђане који живе у Лазаревцу, Младеновцу, Барајеву, Сопоту, Обреновцу и удаљеним деловима општине Гроцка, председник Скупштине града Александар Антић оценио је да се њоме постиже додатно изједначавање услова живота свих суграђана, без обзира на то да ли живе у тзв. приградским општинама или у центру града.