четвртак, 26. јануар 2012.

Реплика старог Београдa у Новом Београду

Дух старог Београда из тридесетих година прошлог века ускоро ће бити враћен и то у једном делу Новог Београда, где ће током маја бити отворен тематски парк Теразије, са репликама објеката из тог периода. Овај парк ће се налазити између железничке станице „Нови Београд” и ТЦ „Супер веро”.

Како је за Беоинфо изјавио помоћник градоначелника Живорад Анђелковић, идеја је да се покаже како је Београд изгледао пре 80 година, како се некад живело и боравило у објектима који се и данас налазе у центру града.

– Пројекат „Београдизација Београда” почео је пре годину и по дана, за циљ има враћање и промоцију правих београдских вредности, а реплика једног трга из тридесетих година прошлог века један је од најлепших начина за то.  Жеља је да се гостима Београда и Београђанима практично покаже оно што су могли да виде само на старим фотографијама. Стари Београд имао је препознатљиве кафане, господа су носила цилиндре, а даме су шетале у дневним или вечерњим тоалетама, са лепезама, шеширима и сунцобранима у рукама. На овом јединственом простору налазиће се кафане и хотели у којима ће служити конобари одевени у униформе из тог доба, уз бројна културна дешавања попут изложби, филмских пројекција, представљање старих заната и продају сувенира – истакао је Анђелковић.

Тематски парк ће бити затворен за саобраћај тако да ће деца моћи слободно да се крећу, а родитељи да у пријатном амбијенту проводе време. У поставци ће бити и један стари трамвај, који се неће кретати, али ће доприносити атмосфери старог Београда.

Председник општине Нови Београд Ненад Миленковић казао је да у целом региону не постоји тематски парк, тако да ће овај бити први. Посебно је занмљиво, додао је, то што ће посетиоци на уласку у парк моћи изабрану суму новца да замене за новац који се користио тридесетих година и њиме плаћају садржаје који их занимају.

– Трг ће бити добра дестинација за туристе због свакодневних дешавања која ће ту бити организована, а биће и погодан простор за снимање филмова – додао је помоћник градоначелника Живорад Анђелковић.

Према његовим речима, град Београд ће обезбедити комуналне услове за функционисање тематског парка, док ће општина Нови Београд бити задужена за његову изградњу.