петак, 3. фебруар 2012.

Трг Славија идуће године добија нов изглед

Трг Славија требало би да идуће године добије потпуно нов изглед, рекао је за Беоинфо градски архитекта Дејан Васовић. Поред унапређења саобраћаја, трг ће улепшати и фонтана која би требало да се постави у средишњем делу.

– Славија је већ деценијама неуређена, чекајући неко боље сутра. Град Београд је решио да се ухвати у коштац са овим проблемом. Реч је о саобраћајном унапређењу Трга Славија, које подразумева и уређење самог трга, за које ће бити расписан ахритектонски конкурс – каже Васовић.

Према његовим речима, на овај начин ће се повећати и проточност возила на једној од најпрометнијих саобраћајница у граду, а унапређења саобраћаја на Славији не може бити без изградње пешачких пролаза.

– Подземним пешачким пролазима избећи ћемо укрштање пешачког и друмског саобраћаја. Као у великим светским граовима, планирана је фонтана у средишту трга, одакле ће се споменик нашем великану Димитрију Туцовићу највероватније изместити на зелену површину у близини Народне банке. И ова локација ће бити предмет конкурса – наглашава Васовић.

Он додаје и да град очекује да добије предлоге одговарајућег мобилијара, опреме и евентуално уметничких инсталација које би ту могле да буду постављене. Циљ је, закључује градски архитекта, да Славија добије светски изглед, јер је један од најзначајнијих тргова у Београду.

Kонкурс би требало да буде расписан у другој половини године.

Напомена: Фотографија је пројекција будућег изгледа Трга Славија, а не коначан изглед.