среда, 14. март 2012.

Трим-стаза на Кошутњаку добила соларно осветљење

Мирослав Чучковић, члан Градског већа, обишао је данас завршне радове постављања јавног осветљења на трим-стази у Кошутњаку.

Дуж целе стазе постављено је 59 стубова са ЛРД изворима светла најновије генерације. Стубови се напајају соларним фотонапонским панелима и ветрогенераторима, а управљање је обезбеђено интегрисаним временским тајмерима.
– Као представник града Београда, врло сам задовољан што смо испунили обећање дато грађанима 15. августа на овом истом месту, у оквиру „отворених врата”, што је уређена и трим-стаза и уведен систем соларне расвете. Као инжењер електроструке, пресрећан сам што смо показали да све јавне површине у граду могу бити осветљене на овај начин, без опасности од струјног удара, било каквих копања или других додатних радова. Посао је урађен уз помоћ Републичког завода за спорт, који је добру идеју претворио у стварност – рекао је Мирослав Чучковић.

Јасминко Поздерац, директор Републичког завода за спорт, рекао је да је Кошутњак као парк природе и плућа града осветљавањем стазе на еколошки прихватљив начин добио нови квалитет. Он је подсетио да је трим-стаза у Кошутњаку направљена сада већ далеке 1971. године и да се током времена потпуно изгубила и замолио суграђане за стрпљење у наредних седам дана, јер је у току подешавање система светиљки којима ће се управљати са једног места, па је могуће да се у току ноћи нека од њих угаси.

Соларне светиљке радиће од 19.30 сати до један сат ујутро, потом се поново укључивати од пет до седам часова, сваког дана у недељи. На сваки десети стуб постављен је ветрогенератор који ће пунити струјом агрегат и снабдевати електричном енергијом остале ћелије у случају недовољног светла.