петак, 6. април 2012.

„Клик за треће доба” у Обреновцу

Удружење грађана „Снага оптимизма” у сарадњи са Локалним волонтерским сервисом општине Обреновац и Геронтолошким центром приводи крају реализацију пројекта међугенерацијске сарадње „Клик за треће доба”. Пројекат је подржала Комисија за сарадњу са невладиним организацијама и омладином општине Обреновац.

Основна идеја програма „Клик за треће доба” био је алтруизам заснован на волонтерском раду и међугенерацијска размена идеја и ставова. Фокус пројекта био је на проблему недовољне интегрисаности старих лица у модерне токове друштва. Програмом се желела постићи промена путем активног дружења старих лица са младима. Активностима је било предвиђено да волонтери Локалног волонтерског сервиса посећују лица у Геронтолошком центру и помажу им да користе интернет и ступају у контакт са својим рођацима или пријатељима који имају мејл, фејзбук или скајп налоге.

Волонтери Волонтерског сервиса општине Обреновац помажу корисницима центра да се дописују са најближима, проналазе и шаљу фотографије, поруке и слично. Активности укључују и групно дружење, такође уз помоћ модерне технологије. На видео-биму волонтери у позоришној сали са својим „новим пријатељима” крстаре интернетом: читају новине, слушају музику, посећују изложбе, родна места или било коју другу дестинацију коју корисници центра пожеле. На овај начин корисници Геронтолошког центра суочавају се са једним новим, виртуелним светом у коме млади већ живе, чиме се дистанца између ове две социјалне групе битно смањује.
У оквиру овог пројекта корисници Геронтолошког центра тренутно учествују у вајарској радионици и припремама за премијеру представе коју спремају са волонтерима.