уторак, 24. април 2012.

Нови аутобуси за бољи превоз Београђана

Градоначелник Београда Драган Ђилас присуствовао је данас презентацији 25 нових зглобних аутобуса домаћег произвођача „Икарбус” у аутобуском погону ГСП-а на Новом Београду.

Након презентације градоначелник Ђилас, директор за инфраструктуру Европске банке за обнову и развој Томас Maјер и директор ГСП „Београд” Милета Радојевић потписали су мандатно писмо о реализацији програма обнове возног парка Београда, који подразумева набавку 400 нових аутобуса.

Градоначелник je захвалио Европској банци за обнову и развој на поверењу које има у град Београд и у људе који га воде.
 
– Радује ме то што је кредит одобрен ГСП „Београд” уз гаранције града Београда, из чега се види да Европска банка и наши партнери имају поверења у компанију која реално пролази кроз тешка времена реорганизације и прављења модерне компаније. Реч је о 85 милиона евра, што је велика инвестиција. Купићемо зглобне аутобусе, уз њих и соло, очекујемо да у јуну буде расписан тендер и да најмање 100 нових аутобуса стигне у децембру. Са 32 аутобуса које купујемо од „Икарбуса”, то већ гарантује бољи превоз свим грађанима ове године, а максимално добар превоз наредне. То је последица храбрих и тешких одлука као што је нови систем наплате карата – рекао је Ђилас.

Како је истакао градоначелник, задатак је да следеће године током лета сва возила буду климатизована, да имају адекватно грејање зими, и „да свако ко плаћа карту у Београду, има за то квалитетан превоз”. Сигуран сам, додао је, да ћемо захваљујући сарадњи са ЕБРД у томе успети. Све ово показује да Градско саобраћајно предузеће вођено на овај начин, не приватизовано, има снаге да постане предузеће које ће вући привреду овог града.

Директор за инфраструктуру Европске банке за обнову и развој Томас Maјер је изразио задовољство што је данас потписано мандатно писмо у вредности од 85 милиона евра који ће бити инвестирани у ГСП.

– Ово је пети уговор који потписујемо са ГСП-ом и укупна вредност наших инвестиција је око 225 милиона евра. Веома смо поносни што смо део свих ових пројеката у граду који има млад и модеран менаџмент, градоначелника који улаже много, на задовољство свих грађана. Надамо се да ћемо после овог мандатног писма наставити цео пројекат врло брзо, да ћемо га брзо и реализовати, тако да ће кад дође нова градска скупштина, град већ имати нове аутобусе. Поносни смо и велико нам је задовољство што смо партнери у пројекту модернизације града Београда – нагласио је Мајер.

Директор ГСП „Београд” Милета Радојевић је рекао да никада у историји ГСП-а до сада у једном тренутку није договарано и набављено више од трећине возног парка.

– У претходне две године набављена су 83 нова тролејбуса, 30 нових трамваја, десет нових аутобуса на гас, а данас је приспела испорука из „Икарбуса” од 25 зглобних аутобуса који су такође набављени средствима града. Уговорена је набавка 20 минибуса и следи уговарање набавке од 32 зглобна аутобуса. Све ове набавке и ових 400 нових аутобуса, када буде реализовано мандатно писмо накнадним потписивањем уговора, представљаће обнову возног парка за скоро 50 одсто укупног броја возила ГСП-а – прецизирао је Радојевић.

Он је нагласио да ГСП „Београд” има више од 6.200 запослених, више од 1.200 возних јединица и са својим капацитетима и величином представља једно од највећих предузећа у овом делу Европе.

У 2010. и 2011. години  обновљен је трамвајски и тролејбуски возни парк набавком 83 нова тролејбуса и уговарањем испоруке 30 трамваја (испорука ће бити завршена током 2012).

Током ове године планирана је и значајна обнова аутобуског возног парка, што је предуслов за реализацију повећања превозне понуде и поузданости рада система.

Осим десет соло аутобуса на природни компримовани гас који су почетком године стигли у ГСП и пуштени у саобраћај, данас је аутобуски подсистем обогаћен са још 25 зглобних аутобуса домаћег произвођача „Икарбус”.

До краја априла биће расписина набавка за још 32 зглобна аутобуса „Икарбуса”. У току је и потписивање уговора за набавку 20 нових минибуса, који ће ГСП-у бити испоручени до краја августа 2012. године.

Сва возила ће поседовати моторе који ће испуњавати ЕУРО 5/ЕЕВ норме емисије штетних гасова. Биће опремљена најсавременијом опремом, нископодна, опремљена рампама за улаз хендикепираних лица, а путнички простор ће бити климатизован, што ће допринети већем комфору путника.

У наредним годинама планирано је даље повећавање броја аутобуса са погоном на КПГ, а у погону „Карабурма” биће саграђена модерна станица за пуњење ових возила.

Догађају су присуствовали и помоћник градоначелника Живорад Анђелковић, градски менаџер Александар Бијелић, члан Градског већа Мирослав Чучковић и директор Дирекције за јавни превоз Зоран Шарац.