петак, 18. мај 2012.

Нов изглед земунских симбола

Новом, савременом расветом Кула Сибињанин Јанка на Гардошу биће осветљена вечерас, а Земунци и Београђани моћи ће овог викенда лепо време да искористе за шетњу новоизграђеним Земунским кејом између ресторана „Шаран” и „Венеција”.

Кула на Гардошу осветљена је ЛЕД расветом последње генарације, која у односу на досадашњу омогућава уштеду енергије од чак 30 одсто. Постављени рефлектори су неупадљиви и сведени у простору, па не нарушавају разгледање куле по дану. Осим куле, осветљен је и плато у непосредној близини, чиме је заокружена естетска целина, а обједињено је и декоративно и функционално осветљење. Овај објекат изузетног естетског и историјског значаја сада омогућава грађанима панорамско разгледање града на потпуно нов начин.

Реализацијом овог пројекта наставља се осветљавање најзначајнијих објеката нашег града, које спроводи Управа за енергетику Секретаријата за комуналне и стамбене послове. Као и код претходно осветљених објеката, и у овом случају се инсистирало на енергетској ефикасности и исплативости инсталације, као и имплементацији еколошки чистих производа, а постављање 91 рефлектора у рекордном року је извело ЈКП „Јавно осветљење” Београд.

Обалоутврда и Земунски кеј изграђени су као приоритетан инфраструктурни пројекат у Земуну, јер бране град од такозваних „стогодишњих вода” и изливања Дунава. Овај пројекат је важан и због тога што ће Београђани и сви гости нашег града моћи чак једанаест месеци годишње да уживају у прелепом шеталишту.

Веома сложен посао у року је извело ЈВП „Београдводе”, у сарадњи са неколико градских комуналних предузећа. Пројекат је изведен у три фазе, а поред изградње ножица, греда обалоутврде и насипа, реконструисани су и постојећи канализациони изливи, чиме је решен проблем непријатних мириса и отпада. После водопривредних радова, изграђени су шеталиште, трибине и степеништа, и то тако да чувају аутентичност средине и испуњавају највише естетске захтеве.

Изградњу Земунског кеја заједнички је реализовало више градских комуналних служби, а она представља и пример одличне сарадње града Београда и општине Земун, која је била и суинвеститор радова.