четвртак, 21. јун 2012.

Приводи се крају изградња станова западно од Улице др Ивана Рибара

Пројекат изградње непрофитних станова, који већ десетак година реализује град Београд, омогућава грађанима да реше стамбено питање. По повољним условима, бројни Београђани су на овај начин дошли до крова над главом, док социјалне станове добија на коришћење угрожено становништво с пребивалиштем у главном граду. Ових дана приводе се крају радови на локацији западно од Улице др Ивана Рибара у Новом Београду, где је изграђено 730 стамбених јединица намењених онима који су на градском конкурсу испунили услове за куповину, као и 133 социјална стана за коришћење.   

– Очекујемо да усељење у 730 нових социјално непрофитних станова буде средином јула. До сада је, на основу Одлуке о изградњи 2.000 станова, усељено 270 стамбених јединица и то у децембру 2009. једна зграда на углу улица Душана Вукасовића и Јурија Гагарина, годину дана касније први објекат у Војвођанској, а у децембру 2011. године и друга зграда у истој улици. Тренутно се у комплексу западно од Улице др Ивана Рибара уређује партерни простор са инфраструктуром и саобраћајницама, што подразумева прилазе зградама, паркинг места, садњу дрвећа и травнатих површина. По завршетку и ових радова, зграде у комплексу добиће своје станаре – казао је Зоран Костић, члан Градског већа.

Укупна бруто површина стамбеног простора на овој локацији износи око 77,5 хиљада квадратних метара. Блоковско уређење подразумева интерне саобраћајнице око објеката, које су истовремено и противпожарне саобраћајнице, затим паркинг места у близини зграда, пешачке стазе, озелењени простор, простор за одмор, као и игралишта за спорт и децу. Предвиђена је и изградња наткривеног паркинга у два нивоа, опремљеног расветом и саобраћајном сигнализацијом. Доњи ниво представља наткривену зону с посебним саобраћајницама и паркинг местима, а на горњем нивоу предвиђен је отворени паркинг. Број паркинг места ће износити 1.224.

На овој локацији до краја јула биће усељена и 133 социјална стана, која се социјално угроженим грађанима дају на коришћење. На укупној површини од 9.500 квадратних метара привремени дом наћи ће угрожени грађани и то на период од пет година, после чега ће имати право да наставе коришћење уколико им се имовинско стање не поправи. Након овe зграде са 133 стана, планирана је изградња још два објекта са исто толико стамбених јединица. До сада је изграђено и усељено 317 социјалних станова.

На иницијативу града, очекује се измена Закона о ПДВ-у, па ће купцима непрофитних станова бити враћена уплата за овај порез и пре него што исплате читав кредит. Кад је реч о новим купцима, град је увео олакшицу тако што је омогућено да се  учешће од 20 одсто  укупне вредности стана плати у два дела. Први део учешћа од 12 одсто плаћа се у року од осам дана од дана судске овере уговора, а други део учешћа од осам процената у року од 15 дана од дана остваривања права на повраћај ПДВ-а купцу првог стана.