субота, 7. јул 2012.

Изградња петље „Панчевачки мост” почиње следеће суботе

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда најавила је данас да ће следеће суботе, 14. јула, почети изградња нове петље „Панчевачки мост” и да ће од тада до краја радова на јесен за саобраћај бити затворена прилазна конструкција мосту из Улице Драгослава Срејовића.

Како се наводи, приступ Панчевачком мосту биће омогућен, као и до сада, из Булевара деспота Стефана из оба смера.

Нова петља се гради како би се спречило директно укрштање возила која скрећу лево из Булевара деспота Стефана ка Панчевачком мосту и возила која из Вишњичке улице иду ка центру града. Биће изграђена нова кружна рампа и обновиће се део постојеће прилазне мостовске конструкције у правцу ка Панчеву.

У првој фази радова, у смеру ка Вишњици из центра града, уз десну страну Булевара деспота Стефана, биће дограђене две саобраћајне траке у дужини од 375 метара, којима ће се прилазити новој рампи. У овом делу Булевара деспота Стефана биће изграђено и ново стајалиште јавног превоза, а у наставку ће бити дограђена изливна трака за возила која скрећу десно у Улицу Мије Ковачевића.

Издигнута рампа којом ће возила приступати на Панчевачки мост широка је седам метара и има једну саобраћајну и једну зауставну траку, дугачка је 200 метара и највећима делом биће изграђена на насипу, док ће са мостом бити повезана конструкцијом. Због ове нове уливне везе, неопходно је на овом делу порушити и заменити мостовску конструкцију у дужини од 88 метара.

Осим ових радова биће изграђена нова водоводна и канализациона мрежа, а постојећа ће бити реконструисана. Два цевовода биће замењена новим већег пречника, а постојећи цевовод ће бити измештен у нови тротоар на дограђеном делу Булевара деспота Стефана. Кишна канализација, која ће прихватати воду свих сливника из околних улица, биће изграђена у дужини од 600 метара, а дуж нове саобраћајнице биће постављена нова електроенергетска инсталација и јавна расвета. Унутар нове кружне рампе предвиђено је озелењавање простора на површини од пола хектара.

Изградњом нове денивелисане раскрснице спречиће се даље укрштање саобраћаја на левом скретању ка Панчевачком мосту и тиме повећати безбедност учесника у саобраћају, а Булевар деспота Стефана биће слободнији за пролазак возила која саобраћају ка центру града и ка Вишњици.

Од 14. јула у 6 сати до краја извођења радова биће обустављен прилаз Панчевачком мосту преко улице Драгослава Срејовића, прилазној конструкцији 1. Приступ Панчевачком мосту ће бити омогућен из Улице деспота Стефана, из оба смера. Од 20. јула од 22 сата до 23. јула до 6 сати, за време рушења прилазне мостовске конструкције, биће обустављен саобраћај кроз Улицу деспота Стефана према Панчевачком мосту из правца града, док ће возилима која се крећу из правца Вишњичке кроз Улицу деспота Стефана десним скретањем бити омогућено пењање на мост. Саобраћај из правца града за Панчевачки мост биће преусмерен на Улицу Драгослава Срејовића, преко кружног тока, Улицом Мије Ковачевића у Деспота Стефана и десним скретањем на мост. У Режиму саобраћаја из правца Панчева неће бити измена. Од  23. јула у 6 сати до краја извођења радова, саобраћај ће бити омогућен из Улице деспота Стефана, из оба смера.