уторак, 31. јул 2012.

Европско универзитетско дебатно првенство у Београду од 5. до 11. августа

Европско универзитетско дебатно првенство, највеће студентско академско такмичење на Старом континенту, биће одржано у Београду од 5. до 11. августа. Током седмодневне дебате, више од 600 најбољих студената из читаве Европе, у 220 екипа, учествоваће у интерактивној културној и академској размени идеја и аргумената. Првенство организују Удружење студената и професора „Отворена комуникација” и  Универзитет у Београду, уз финансијску подршку града Београда, Министарства омладине и спорта и  Фонда за отворено друштво.

Чланица Градског већа Mилена Бићанин рекла  је да је дебата у многим развијеним земљама увелико уврштена у образовни програм.

– Слобода говора је једна од најзначајнијих људских тековина и ово је прилика да значај јавне дебате путем медија уђе у домове свих нас који живимо у овом граду и да схватимо да имати право на слободно мишљење значи квалитетно коришћење тог права –истакла је Милена Бићанин.

Милан Вигњевић, председник „Отворене комуникације”,  истакао је да ће Београд том приликом бити домаћин најбољим студентима са престижних универзитета, попут  Оксфорда, Кембриџа и Лондонске школе економије.

– Ово престижно такмичење први пут је организовано 1999. године у холандском граду Ротердаму и окупља активне, обавештене и најслободоумније студенте. Захваљујући развијеној дебатној традицији појединих земаља, представља значајно окупљање будућих лидера Европе током којег имају прилику да расправљају о актуелним темама од глобалног значаја – социјалних, економских, сигурносних, еколошких и других нерешених питања у друштву – рекао је Вигњевић.

Свечано отварање Европског универзитетског дебатног првенства биће организовано 5. августа  у 20 часова туристичко-културном парку „Реплика Теразија” на Новом Београду, док ће прве рунде такмичења бити одржане у Коларчевој задужбини, на Филозофском, Филолошком и Правном факултету. Полуфинала ће бити одржана 9. августа у Дому Народне скупштине, а финале дан касније у Експо центру.