среда, 8. август 2012.

Руску и српску децу и овог лета спојили шах и дружење

Нико није могао ни да претпостави да ће одлазак српске деце на шаховски турнир у Русију током бомбардовања 1999. године прерасти у обостране сусрете који трају и данас, истакао је члан Градског већа Дарко Божић, приликом пријема руске делегације у Скупштини града.

–Традиција дуга више од деценије настављена је и ове године када је наша делегација посетила шаховски турнир у граду Орелу, а деца из те области ових дана узвратила посету Србији и Београду – навео је Божић, угостивши Јулију, Наталију, Игора и њиховог наставника Андреја.

Он је захвалио гостима из Русије што су и тим гестом током бомбардовања наше земље показали традиционално добро пријатељаство два народа.

– Сведоци смо да је та сарадња сваке године све интензивнија, како у области шаха тако и у другим спортским дисциплинама. Такође, постоји простор да се та сарадња српске и руске омладине прошири и на област културе, која се кроз богату историју узајамно преплиће  – навео је Божић, подсетивши на бројне руске архитекте који су између два светска рата градили по Београду.

Божић је, као љубитељ шаха, указао да је после тих почетака сарадње она настављена и у класи сениора, који редовно посећеују шаховски турнир у Обреновцу, у оквиру „Трофеја Београда”.

Директор Шаховског клуба у Орелу и велемајстор шаха Андреј Николајевич Луњов истакао је гостопримство српског народа, као и да са великим задовољством сваки пут долази у нашу земљу и Београд.

Јулија, учесница кампа који је ове године организован у Лепенском виру, истакла је за Беоинфо да је први пут у Србији и да је изненађена гостопримством домаћина и природним лепотама тог краја, а Игор додао да ће се са задовољством вратитити у Србију кад год буде био у прилици. 

Представник Шаховског савеза Београда Мирко Димитријевић рекао је, у име организатора, да су гости из Русије, пре одласка у Лепенски вир, провели два дана у Младеновцу, где је организован једнодневни шаховски турнир где су били бивши учесници турнира у Орелу и слепа и слабовида деца из те београдске општине.

Када је реч о турниру у Русији, Димитријевић је додао да се он од те 1999. одржава у  Орелу сваке године од 20. до 30 јуна под називом „Словенски корени”. Град је, иначе, у Орвелској области, удаљеној око 400 километара од Москве. На турниру се традиционално такмиче дечаци и девојчице до 16 година из Украјине, Белорусије, Србије и Русије, указао је саговорник Беоинфа.

Он је истакао да се деца смештају у породице код својих вршњака из Русије, као и руска деца у наше породице, што је добро за боље упознавање и размену културних вредности два братска народа. 

Делегација из Русије дан ће провести у српској престоници, где ће обићи градске знаменитости, пре свих Руску цркву на Ташмајдану, а током вечери и погледати фудбалску утакмицу квалификација за Лигу шампиона између „Партизана” и кипарског представника.