петак, 7. септембар 2012.

„Београдске електране” домаћин учесницима европског енергетског пројекта BECA

Учесници пројекта који суфинансира Европска комисија за смањење емисије штетних гасова значајном редукцијом потрошње енергије у условима градског становања (BECA) посетили су данас топлану „Нови Београд”. Домаћин данашњег скупа генерални директор Зоран Предић приказао је експертима овог пројекта, који су дошли из осам европских земаља, модернизована и новоизграђена постројења у топлани „Нови Београд”, као и систем њиховог функционисања према енергетски ефикасним принципима.

Пројекат се у Београду реализује на Карабурми, у згради са 44 стамбене јединице и заједничком индивидуалном котларницом. Поред реконструкције котларнице, уграђени су централни мерачи топлоте (калориметри), као гориво се уместо угља користи биомаса (брикети), а инсталиране су и циркулационе пумпе нове генерације са променљивим бројем обртаја. У станове су уграђени термостатски вентили и постављени делитељи топлоте на свако грејно тело. Све то ће омогућити станарима да за релативно кратко време дођу до инфомације о потрошњи, а тиме и до сопствених трошкова. Информације о потрошњи топлотне енергије станарима ће бити доступне на сајту посебно развијеном у складу са захтевима пројекта, а који ће моћи да се користи и за потребе осталих становника Србије.

BECA је трогодишњи пројекат са циљем да помогне Европи да задовољи стандарде емисије штетних гасова значајним смањењем потрошње енергије у условима градског становања. Пројекат ће развити, испоручити и водити напредне сервисе на бази информационих технологија, који за циљ имају подизање свести код грађана и сервисе за управљање ресурсима.