петак, 19. октобар 2012.

Други школски фестивал науке сутра у ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”

Други школски фестивал науке под називом „На младима свет остаје” биће одржан сутра од 9 до 14 часова у Основној школи „Деспот Стефан Лазаревић” (ул. Нова 15. у Миријеву). Манифестацију, као и први пут, организује ова школа и њен бивши ђак Јован Марков, сада ученик другог разреда Математичке гимназије. Покровитељ је општина Звездара.

Кроз седамдесетак експеримената и изложби посетиоци ће моћи да учествују у експериментима и сазнају како да направе торнадо у боци, зашто бибер бежи од прста, шта је Теслин трансформатор, како светлост може да тече као вода, да сами (уз помоћ научника из ИМГГИ) изолују и голим оком виде ДНК, да саставе Леонардов самоносећи мост, поиграју се роботима ЦПН-а, понесу део Сунца у свом џепу посредством соларног панела Strawberry energy и још много тога. Експерименти ће се изводити у шест учионицa, а експонати ће бити изложени у свечаној сали и атријуму школе. У програму ће учествовати више од 40 ученика.

Гости фестивала биће Центар за промоцију науке (ЦПН), Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ) и Strawberry energy, а учествоваће и бивши ученици школе који су се пријавили да волонтирају како би помогли садашњим ученицима и дружили се са старим друштвом. Сви они ће, уз ученике демонстраторе школе домаћина, посетиоцима представити многе чари науке и покушати да им пренесу радост стицања нових знања.

Жеља организатора је да Школски фестивал науке у „Деспоту” заживи и постане традиционална манифестација, која ће послужити као пример и другим школама, којима ће врло радо пренети своја искуства како би и оне у имале своје фестивале науке.