петак, 23. новембар 2012.

Градоначелник Драган Ђилас и градски менаџер Александар Бијелић представили најзначајније пројекте на конференцији у Истанбулу

Градоначелник Београда Драган Ђилас и помоћник градоначелника, градски менаџер Александар Бијелић, учествовали су претходна три дана на Бизнис форуму за Југоисточну Европу који се ове године одржава у Истанбулу. У организацији овог великог скупа учествовали су, између осталих, Европска банка за обнову и развој, Европска инвестициона банка, Међународна финансијска корпорација (део Светске банке), развојни програм  UNDP… Тема  једног од најзначајнијих међународних скупова у овој години били су регионални инфраструктурни и развојни пројекти.

Делегација Београда презентовала је велике инфраструктурне пројекте из области саобраћаја који су реализовани у Београду последњих година: изградњу Моста на Ади, моста у Обреновцу и моста Земун–Борча, који се тренутно гради, комплетну реконструкцију Булевара краља Александра и изградњу обилазнице око Београда.

Овом приликом они су најавили и нове пројекте важне за развој Београда у годинама које долазе, изградњу нове аутобуске станице на Новом Београду, формирање индустријских зона које ће послужити за долазак директних страних инвестиција.

Наглашавајући да је прехрамбена индустрија  један од приоритета развоја Београда, ослањајући се пре свега на велики потенцијал Пољопривредног комбината „Београд” који је прешао у руке града и који после дужег низа година послује позитивно, градоначелник је подсетио да је само у 2012. години у нове фарме, систем за наводњавање и механизацију у ПКБ-у уложено 15 милиона евра. Представљен је и пројекат који је инвеститорима у овом делу Европе био нарочито занимљив пројекат београдског метроа. Реномиране светске компаније показале су изузетно интересовање за укључивање у овај капитални пројекат, посебно две које тренутно граде метрое у Истанбулу и у Азији.

Конференцији су, осим представника Београда, присуствовали и министарка за регионални развој Бугарске Лилијана Павлова, заменик министра енергетике и природних ресурса Турске Хасан Мурат Меркан, извршни директор ЕBRD за Централну и Југоисточну Европу Жан-Марк Петершмит, председник Банке за црноморску трговину и сарадњу Андреј Кондаков и многи други.