недеља, 2. децембар 2012.

Први близанци из Програма финансирања трећег покушаја вантелесне оплодње

Павле и Реља Блешић први су близанци рођени у Клиници за гинекологију и акушерство у Вишеградској, у оквиру Програма финансирања трећег покушаја вантелесне оплодње, који град Београд реализује од почетка ове године. Заменица градоначелника Београда Татјана Пашић и заменик градског секретара за здравство Александар Стефоски имали су данас ту част да посете ове бебе, честитају срећним родитељима и још једном подсете на један од најплеменитијих градских пројеката.

– Из другог покушаја вантелесне оплодње добили смо 75 беба, а из трећег за сада имамо три, што прадставља право богатство за Београд. Зато смо одлучили да од 2013. оним родитељима који су на овај начин добили прво дете омогућимо да покушају на исти начин да добију и друго. Одвојили смо тридесет милиона динара и око сто будућих мама моћи ће да користи та средства – казала је Татјана Пашић.

Она је подсетила да је пре два месеца град препознао и потребу пружања психолошке помоћи паровима и појединцима у процесу вантелесне оплодње, те је отворено саветовалиште за њих, које се налази у Светогорској 14. У организму жене долази до знатних промена, на првом месту због хормонске терапије, а дешава се и да се поремете партнерски односи. Зато је, додала је заменица градоначелника, отворено ово потпуно бесплатно саветовалиште, које је намењено и онима који тек планирају да уђу у читав процес ВТО. Упоредни пројекат са овим јесте и едукација лекара и терапеута, па ће се настојати да свака здравствена институција има по једног здравственог радника, оспособљеног за рад са паровима у овом процесу.

Александар Стефоски прецизирао је да из трећег покушаја вантелесне оплодње трудноћа потврђена код 21 жене. Због самог процеса, честа је појава да оне на свет донесу двојке, па и тројке, али је најбитније да се трудноћа испрати до краја, да се проверава здравствено стање мајке и да се роде здрава деца.

Ивана и Зоран нису скривали радост и захвалност, јер како су рекли – ово је остварење највеће човекове жеље. „За пројекат свака част и само тако наставите”, поручио је отац, подсећајући да је са Иваном осам година у браку, али да никад до сада нису губили наду, што је и порука свим паровима који желе да крену њиховим стопама.

Поносна мајка, која иначе има 37 година, знала је да ће овај тренутак доћи кад-тад. Уз дечји плач који се чује из њене собе, она смирено каже да их врло лако разликује и да нису „баш толико исти”. Један има гушћу и црњу косицу, а други је за сто грама тежи. До петка би требало да стигну својој кући. Порука маме је једноставна – „Сваки покушај је нада и шанса више”.

Да подсетимо и на још два пројекта, који су од користи свим мамама – БГ БЕБИ КЛУБ и смс сервис „БЕБА ДОЛАЗИ”. Од почетка првог пројекта до 15. новембра 2012. године у Београду је подељено 36.482 беби пакета, од чега 16.898 у овој години. На смс сервис „Беба долази”, за 396 дана откад постоји, пријављено је 5.044 трудница.