понедељак, 4. март 2013.

Новим такси стајалиштима повећана безбедност у саобраћају

Секретаријат за саобраћај у сарадњи са представницима ауто-такси превозника наставиће акцију повећања броја паркинг места на постојећим и обележавањем такси стајалишта на новим локацијама, омогућавајући на овај начин већу безбедност свих учесника у саобраћају и боље услове за рад београдским таксистима. Акција је настављена на Тргу Бранка Радичевића у Земуну тако што је такси стајалиште са постојећих седам места проширено за нова два места.

– Таксисти су до сада на овој локацији ометали рад бензинске пумпе јер су возила паркирали на платоу који јој припада. Са укупно девет места за таксисте растеретили смо постојећу ситуацију у саобраћају и знатно повећали проточност саобраћаја, јер возачима који излазе са пумпе таксисти више не заклањају поглед и они могу несметано да уђу на Трг Бранка Радичевића. Веома је важно и што смо на овај начин повећали безбедност свих учесника у саобраћају. Возаче који се укључују на Трг Бранка Радичевића и оне који силазе Добановачком улицом више не могу да угрозе таксисти са платоа пумпе – каже градски секретар за саобраћај Бојан Бован.

Он наглашава да се акција повећања броја места на постојећим и обележавања такси стајалишта на новим локацијама обавља без грађевинских интервенција, у складу са расположивим просторним капацитетима, законским одредбама и саобраћајно-техничким условима на терену.

– Нова такси стајалишта обележавају се у насељима у којима она до сада нису постојала: стајалишта са по три места у насељима Сремчица (Београдска улица, код пијаце) и Батајница (Улица Јована Бранковића, код цркве) и стајалиште са два места у насељу Ледине (зона окретнице аутобуса 71). Стајалиште са 14 нових места обележава се у Булевару краља Александра, између улице Војводе Шупљикца и Чучук Станине  – истиче Бован.

Таксиста „Пинк таксија” Петар Лозињак на овом стајалишту у Земуну чека позиве за вожњу већ 23 године, колико се овим послом и бави.

– Овде смо доста сметали радницима на пумпи и људима који сипају бензин. Били  смо на то принуђени јер на позивној такси станици нисмо имали довољно места. Секретаријат за саобраћај реаговао је убрзо пошто смо поднели молбу за проширење такси стајалишта и тако показао да мисли на наше потребе и брине за безбедност свих учесника у саобраћају. Град нам је и до сада излазио у сусрет, у складу са својим могућностима и ситуацијом на терену – каже Лозињак.

Секретаријат за саобраћај је у претходном периоду проширио такси стајалиште на Бајлонијевој пијаци за 10 места, тако да сада ту постоје 22 места, на Каленић пијаци за шест места, где сада има укупно 12 места, и на Тргу Славија за пет места, где сада има укупно 10 места.