четвртак, 21. март 2013.

Иницијатива да једна улица у Београду добије име пo Срђану Алексићу

Екипа филма „Кругови” предвођена редитељем Срданом Голубовићем, као и други филмски ствараоци, поднели су иницијативу Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда да се једна улица у Београду назове именом Срђана Алексића.

Главни јунак овог филма Срђан Алексић био је припадник Војске Републике Српске који је убијен 1993. године у Требињу бранећи свог суграђанина, муслиманског цивила.

У иницијативи коју су потписали Александар Берчек, Небојша Глоговац, Наташа Нинковић, Марко Јанкетић, Јелена Митровић, Срђан Кољевић, Мелина Пота Кољевић, Аница Добра, Маја Милош, Дарко Лунгулов, Горан Шушљик, Бранислав Труфуновић, Горан Кичић и други наводи се „да херојско дело Срђана Алексића и његова несвакидашња несебичност и људскост у временима националне острашћености, верске нетрпељивости и застрашујућег звецкања оружја указују не само на храброст и јунаштво већ и на моралну димензију овог чина”.

У иницијативи се, такође, наводи да је Срђан својим несебичним чином постао симбол доброте, човечности и пожртвовања које свако друштво треба да цени као највеће вредности.

Комисија за споменике и називе тргова и улица на својој наредној седници разматраће овај предлог.