среда, 26. јун 2013.

Поново се уводи забрана продаје алкохолних пића у трговинским и занатским објектима од 22 до 6 сати ујутру

У циљу заштите живота, здравља и безбедности грађана, Одлуком Скупштине града, која је усвојена на јучерашњој седници, поново je уведена забрана продаје алкохолних пића у трговинским и занатским објектима од 22 до 6 сати ујутру. Одлука je донета на основу измене Закона о трговини којим је локалној самоуправи дато право да сама регулише време, начин и место продаје алкохолних пића. У одлуци je  прецизирано да се забрана не односи на време новогодишњих празника и 13. и 14. јануарa. Ова одлука Скупштине града ступа на снагу осам дана по објављивању у „Службеном листу града Београда”.

Како је за Беоинфо изјавио Милан Поповић, члан Градског већа, градоначелник је формирао радну групу којој је задатак био да уради измене и допуне Одлуке о радном времену угоститељских, трговинских и занатских радњи.

– Током рада радне групе у којој су били чланови Већа, представници секретаријата и представници јавности, ми смо у датом тренутку укључили и трговце, занатлије и угоститеље. Успели смо да постигнемо договор са занатлијама и трговцима и да направимо одлуку која је јуче усвојена на седници градског парламента – каже Поповић и додаје да је разлика између решења у тој одлуци и оних претходних што је у складу са промењеним надлежностима локалне самоуправе, а на основу измене Закона о трговини локалној самоуправи је дато право да сама регулише ову област. И остали делови одлуке су усклађени са законским и подзаконским актима.

– Када је у питању радно време угоститељских објеката, оно ће бити регулисано посебном ослуком јер је циљ да се заштите с једне стране угоститељи, а с друге грађани који су угрожени прекомерном количином буке из угоститељских објеката који пуштају музику. У међувремену, у контакту смо са републичким институцијама и министарствима којима је ово питање у надлежности у циљу усклађивања и допуне осталих законских и подзаконских  акaта, како би ова наша одлука могла да буде у потпуности ефикасна – изјавио је Милан Поповић.

Уставни суд Србије је својевремено прогласио Одлуку града Београда о забрани продаје алколних пића неуставном. Градоначелник Драган Ђилас тада je изјавио да ће град поштовати одлуку суда, али и да ће инсистирати на промени законa.

Током примене претходне одлуке, драстично се смањио број људи којима се указује помоћ због алкохолисаности од 22 до 6 сати ујутру. Исто тако, за више од 40 посто се смањио и број делинквената који су неко дело починили под дејством алкохола, а драстично је био смањен (преко 25 одсто) и број малолетника који су починили неко такво дело под дејством алкохола.