четвртак, 27. јун 2013.

Представљен први нацрт програма заштите животне средине Београда

Програм заштите животне средине града Београда омогућиће да ова област буде незаобилазан део свих других области којима се град бави, најавио је данас секретар за заштиту животне средине Горан Триван на представљању првог нацрта програма у Градској управи. Нацрт је представљен на другом састанку Форума заинтересованих страна, на ком су учествовали представници релевантних институција, организација цивилног друштва и грађани.

Горан Триван подсетио је да је први састанак форума одржан у септембру прошле године, после чега је уследио низ консултација и размена идеја, како би се добио што већи број мишљења.

– Настојали смо да окупимо највећи број најкомпетентнијих институција, организација и појединаца, јер је ово једини начин да направимо најбољи могући програм за период од десет година. Данас ћемо настојати да програм сумирамо, како бисмо до септембра добили верзију која би могла да буде предлог програма. То је за нас капитална ствар, један од најважнијих докумената које су Секретаријат за заштиту животне средине и град Београд до сада израдили. Од великог је значаја и што ће из овог програма изаћи план рада нашег секретаријата, како бисмо престали са импровизацијама у овој области, а то ће свима који долазе после нас значајно олакшати посао – истакао је Триван.

Према његовим речима, један од главних циљева израде програма је да политика заштите животне средине буде „кишобран” у граду за све друге политике.

– То значи да се ниједна политика у граду више не може водити без њене усаглашености са програмом заштите животне средине. Верујем да ће то од идуће године почети да се примењује са свим релевантним институцијама у граду. Програмом, а нарочито акционим планом, биће утврђени и приоритети у овој области. Важно је да успемо да створимо предлог институционалног оквира, то јест да створимо инструменте којима ће град овај програм моћи да спроводи – рекао је Триван.

Даринка Радојевић из Института „Кирило Савић”, координаторка пројекта израде програма, нагласила је да први нацрт одражава виђење грађана, свих релевантних институција и организација цивилног друштва како треба да изгледа животна средина града Београда у следећих десет година.

– Програм треба да политику животне средине стави у фокус свих других политика, тако да то не буде само пуко штићење природних добара, него да природна средина буде развојна компонента града Београда и његовог друштвеног и привредног напретка. Програм је прављен дуго и пажљиво и даје свеобухватан поглед на животну средину, а после Стратегије развоја града Београда представља најзначајнији документ који ће донети Скупштина града Београда – истакла је Даринка Радојевић.

У складу са Законом о заштити животне средине, Секретаријат за заштиту животне средине је започео активности на изради програма заштите животне средине за град Београд ради дефинисања приоритета, праваца развоја и политике управљања животном средином на територији Београда у следећих десет година. Основни принципи за израду програма утврђени су у Националној стратегији одрживог развоја Републике Србије и Националном програму заштите животне средине.