четвртак, 18. јул 2013.

Ове сезоне 140 извођења представе „Прљаво или чисто – није исто”

ЈКП ,,Градска чистоћа” у сарадњи са глумачком трупом „Дечја земља” организовало је током лета два играња дечје едукативне представе „Прљаво или чисто – није исто” на Ади Циганлији. Из тог предузећа најављују још једно, сто четрдесето играње представе, које ће такође бити на отвореном и бесплатно за све београдске малишане, којим ће и завршити овогодишњу сезону.

– Ова представа, коју смо покренули још 2009. године, део је ,,Чистоћине” кампање, чији је циљ да најмлађе, на њима занимљив начин, упути у тајне рециклаже, заштите животне средине и правилног одлагања отпада. Верујемо да ће најмлађи суграђани у будућности допринети да наш град буде чистији и лепши, али и да већ сада својим одговорним односом према животној средини дају добар пример старијима – објаснила је Мирјана Карић из ,,Градске чистоће”. 

Јовица Тишма, Слободан Бода Нинковић и Марија Вељковић су, од прве представе, у октобру 2009. године до сада, посетили 103 основне школе у свим градским општинама.

– У девет школа смо играли по две представе, јер им се први пут толико свидело да су нас пустили да одемо само ако обећамо да ћемо поново доћи. Будући да представу играмо већ четири године, верујем да смо заједно са „Чистоћом” успели да младим генерацијама пренесемо колико је важно да буду одговорни према свом окружењу – каже Јовица Тишма, „негативац” у представи, који неодговорним понашањем прља град, али га остали глумци и деца уче како да од заједничког окружења направи што лепше и чистије место. Поред представе, „Градска чистоћа” малим гледаоцима по школама поклања и пакетиће у којима се налази школски прибор од рециклираног материјала и буквар чистоће као подсетник на дивно дружење.

„Градска чистоћа” и „Дечја земља” су са овом представом обишле и свих 11 основних специјалним школа, дневне боравке за ментално недовољно развијене особе на Савском венцу и у Земуну, Дом „Сремчица”, а увеселили су и мале пацијенте у Рехабилитационом центру „Др Миодраг Зотовић” у Сокобањској. Представу су могли да виде и посетиоци бројних манифестација еколошког карактера.