среда, 17. јул 2013.

Обреновачки Забран постаје заштићено природно добро

Представници Секретаријата за заштиту животне средине обишли су шуму Забран у Обреновцу, како би констатовали квалитет и стање шуме у циљу спровођења мера заштите и како би се сам процес заштите спровео у што краћем року. Студију заштите обреновачког Забрана израдио је Завод за заштиту природе Србије у сарадњи са секретаријатом, а решење о стављању под заштиту је у процедури и очекује се да ће га до краја године Скупштина града и усвојити.

– Шумски масиви у околини великих градова, индустријских објеката, насеља и саобраћајница, изузетно су значајни за одмор и рекреацију. Неспорна је важност приградских шума у обезбеђивању многобројних заштитних функција земљишта, вода, саобраћајница, објеката, пољопривредних површина, од буке, имисија и друго. Подручје које се предлаже за заштиту налази се између Саве и Колубаре, прецизније својом крајњом североисточном границом излази на десну обалу Саве, а јужном и источном се готово наслања на леву обалу Колубаре.  Забран припада територији општине Обреновац, делу између Беглука и реке Колубаре који није урбанизован – казала је за Беоинфо Наташа Ђокић, начелница у Секретаријату за заштиту животне средине.

Значај приградских шума све више ће се повећавати с развојем градова и броја градског становништва, али и све изразитијим ширењем градског начина живота. Због тога посебан значај имају све мере којима се унапређује стање ових шума, њихово чување и заштита од болести, штеточина и пожара, али и од човека.

Природно добро „Обреновачки Забран” проглашава се заштићеним ради oчувања и унапређења примарних предеоних вредности и пејзажних обележја комплекса са високом вегетацијом аутохтоног састава, значајног елемента у систему зелених површина Обреновца који повезује градске и ванградске зоне зеленила и доприноси регулацији микроклиматских услова. Циљ је и стварање услова за одрживи развој рекреативно-здравствених и туристичких садржаја, то јест планско уређење и контролисано коришћење простора.

Укупна површина заштићеног добра износи 4.777,18 хектара. Заштићено подручје сврстава се у трећу категорију, као заштићено подручје локалног значаја. Шуме Забрана од великог су значаја за заштиту Обреновца од емисије бројних токсичних гасова постојеће хемијске индустрије у Баричу и будуће базне хемије, о којима не постоји потпуна информација. Због свега, унапређивање стања ових шума и њихово оспособљавање за потребе рекреације, али и повећање површина под шумом ради обезбеђивања имисионих функција, умногоме ће унапредити стање животне средине у овој општини.