уторак, 23. јул 2013.

Ускоро нови аутобуси на улицама Београда

Реализација пројекта обнове возног парка Градског саобраћајног предузећа „Београд”, који  подразумева и набавку 200 аутобуса пољског произвођача „Соларис” је у току, а првих десет возила тог типа наћи ће се на градским улицама током августа.

Према уговору који су 8. марта потписали поредставници фирме „Соларис” и ГСП „Београд”, испорука возила ће бити сукцесивна, па ће тако крајем августа пристићи још 45 аутобуса. Исти број возила биће испоручен и крајем септембра. По педесет аутобуса стићи ће у гараже главног градског превозника крајем октобра и крајем новембра, чиме ће реализација овог пројекта бити завршена. 

Уговором је предвиђена набавка 200 аутобуса градског типа са пратећом опремом, услугама и обуком. Аутобуси пољског произвођача „Соларис” су нископодни, зглобни са дизел мотором „еуро 5” генерације са уграђеном електронском контролом система за кочење и системом за даљинско праћење возила.



Шасија је од нерђајућег челика, а каросерија од алуминијума. Возило има девет камера, које потпуно дају слику испред, иза и унутар возила, што ће побољшати безбедност путника и возача. Возила имају механичке рампе за улазак инвалида, климатизована су, а капацитет је 45 места за седење и 100 места за стајање. Возила поседују све техничке карактеристике које су у складу са европским стандардима.

ГСП „Београд” овај пројекат финансира средствима Европске банке за обнову и развој.