недеља, 8. септембар 2013.

Град финансира обуку младих пчелара

Град Београд финансира обуку 80 младих пчелара, а већ идуће године издвојиће близу 20 милиона динара за развијање пчеларства – куповину кошница, матица и свега оног што је потребно за бављење пчелама.

Градски секретар за пољопривреду Александар Јанковић подсећа да је у Београду искоришћено свега пет одсто пашњака.

– Управо због тога финансирамо теоријску и практичну обуку младих пчелара, који желе да се развијају и којима су потребна знања из савременог пчеларства. Обуку обавља добар тим искусних пчелара, од којих су неки више од 50 година у пчеларству, а укључени су и познати професори. Мед ће у догледно време у Европи бити један од стратешких производа, па се овде отвара велика шанса за производњу природног, веома квалитетног меда – истиче Јанковић.

Према његовим речима, једна кошница даје најмање 10 килограма, а у најбољем случају из ње може да се добије и 50 килограма меда.

– Колико је ова активност исплатива, показује тренутна продајна цена меда на велико, која је око 3,30 евра, а она може само да расте. Град ће пчеларство и ове године подржати као покровитељ традиционалне изложбе меда, која ће се на Ташмајдану одржати од 3. до 6. октобра. То је трећа манифестација у граду која окупи више од 150.000 људи – каже Јанковић.

Он наглашава да су поједини београдски пчелари добили заштиту географског порекла меда, а у плану је и договор са воћарима у Гроцкој да се кошнице ставе код њих због опрашивања, што би било добро и за њих и за пчеларе.

Слободан Чумић,  заменик председника Друштва пчелара „Београд”, истиче да ће млади пчелари бити едуковани за савремено пчеларство по највишим светским стандардима.

– Као највеће друштво пчелара у Србији и Европи, сваке године организујемо едукацију пчелара почетника, а ово је први пут да нам је неко изашао у сусрет и финансијски помогао обуку. У просторијама друштва одржава се серија предавања, док се практична обука спроводи на пчелињацима великих пчелара из друштва – истиче Чумић.

Пчеларство је активност која носи здраве навике и може да обезбеди додатне приходе, али све је више и пчелара који од тога живе, каже овај искусни произвођач меда.

– Највећи проблем је што се пчеларством код нас баве старији људи и што младих пчелара има врло мало. Зато је наш највећи задатак да од ове године едукујемо што више младих људи. Верујемо да је заједнички рад на овом пројекту почетак добре сарадње са градом Београдом – наглашава Чумић.