уторак, 17. септембар 2013.

Европска недеља мобилности – „Бг воз” као алтернативни вид превоза

„Бг воз”, као један од алтернативних видова превоза, јесте најефикаснији и најудобнији начин да се превезете на правцима где он функционише, рекао је секретар за саобраћај Бојан Бован приликом промоције ове врсте саобраћаја у оквиру Европске недеље мобилности.

– Наши партнери Делегација Европске уније у Србији, UNDP и Међународно удружење за јавни превоз посвећују пуну пажњу овој кампањи како би се подигла свест суграђана о заштити животне средине. Ми ћемо у току ове недеље промовисати још неке видове превоза, сутра ћемо возити бицикле, промовисаћемо и зоне успореног саобраћаја које афирмишу пешачки саобраћај и замолити суграђане да повремено не користе своје аутомобиле. Ово је за ЕУ година заштите ваздуха, тако да овом кампањом истичемо оно што је и најважније, а то је очување животне средине – истакао је Бован.

Секретар је позвао суграђане да користе „Бг воз”, и додао да вожња од Тошиног бунара до Вуковог споменика траје петнаестак минута и да у њему нема гужве.

„Бг воз” саобраћа од Батајнице до Панчевачког моста, има девет стајалишта, седам гарнитура је у функцији, а две су резервне. Дневно се превезе око 34.000 путника, што је око 40 одсто капацитета.

Европска недеља мобилности почела је 16. септембра, а трајаће до 22. септембра и одржава се под слоганом „Чист ваздух – ти си на потезу”.  

Представници Секретаријата за саобраћај ће учествовати у свим осталим активностима које организују Делегација ЕУ у Србији и UNDP на тему алтернативне мобилности и смањења аерозагађења.