петак, 1. новембар 2013.

Обележена 95. годишњица ослобођења Београда у Првом светском рату

Дејан Васовић, градски архитекта, и Данило Башић, помоћник градоначелника, положили су данас венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда 1915. године поводом 95. годишњице ослобођења Београда у Првом светском рату. Поштовање ослободиоцима одали су и чланови Друштва за неговање традиција Србије до 1918. године и Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године.

После дуготрајне борбе у којој је погинуло неколико хиљада ратника, Београд је 1. новембра 1918. године ослободила Прва српска армија под командом војводе Петра Бојовића, што је означило крај Првог светског рата на простору тадашње Краљевине Србије. Ова армија је од 4. октобра до 1. новембра ослободила све веће градове у Србији, укључујући и Београд, где је провела неколико дана, да би затим наставила ка северу, широким фронтом преко Саве и Дунава. Већ 9. новембра од аустроугарске војске ослобођен је и Нови Сад.

На иницијативу Удружења ратника и тадашње Управе града Београда, Спомен-костурница на Новом гробљу подигнута је 1931. године. Њен аутор је чувени руски архитекта Роман Версхофској, а скулптуре су дело вајара Живојина Лазића. У костурници су сахрањени браниоци Београда погинули 1915. и ослободиоци страдали у завршним борбама 1918. године. Костурница има два нивоа, у првом су сахрањена тела идентификованих, а у другом непознатих ратника.