четвртак, 12. децембар 2013.

Саопштење Привременог органа поводом истека мандата в.д. директора у градским институцијама културе

Поводом изјаве досадашње в.д. директорке Битеф театра Јелене Кајго да је за своју смену сазнала из медија, Привремени орган издао је следеће саопштење:

Јелена Кајго није смењена. Госпођи Кајго је мандат истекао 26. маја 2013. године и она од тог дана обавља дужности на правно неуређен начин. Привремени орган града Београда није изабрао новог директора, већ је поставио вршиоца дужности који ће ову функцију обављати до новог конкурса, а који ће расписати Скупштина града Београда после избора.

Привремени орган града Београда жели да упозна јавност са чињеницом да је тек на седници одржаној 6. децембра, на своје инсистирање,  добио информацију да чак 30 директора институција културе чији је оснивач град Београд своју функцију обавља иако им је истекао мандат.

Некима од њих мандат је истекао још током 2010, чак пре три године. Запањени смо чињеницом да нико у међувремену није реаговао и покушао да ову ситуацију у градским институцијама културе реши тако што ће директори који их воде имати правно уређен статус. Зато овакво понашање представља много више од јавашлука и у наредним данима затражићемо да се утврди одговорност свих који су допустили да се култура Београда нађе у ситуацији у којој је данас.

Привремени орган ће у врло кратком року све институције културе које су у надлежности града довести у правни статус, у складу са важећим законима.