среда, 18. децембар 2013.

Град неће одустати од значајних инфраструктурних пројеката

Председник Привременог органа града Београда Синиша Мали изјавио је да град неће одустати од значајних инфраструктурних пројеката, упркос мерама штедње.

Он је указао да је Привремени орган агресивним мерама штедње и пролонгирањем инвестиција спречио банкрот.

–Успели смо да избалансирамо приходе и расходе и да потрошимо само онолико колико имамо – истакао је Мали, уз подсећање да је тада утврђено да граду недостаје 7,4 милијарде динара како би покрио трошкове до краја године.

Када је реч о буџету града за наредну годину, он је прецизирао да су за прва три месеца предвиђени приходи од 13,8 милијарди динара, а расходи од 27,3 милијарде динара.

– За прва три месеца наредне године је најлакше да нађемо непотребне издатке и кренемо да штедимо. Морам да кажем да то није лако у зимским месецима. Идеја је да нико не остане без новца, али да сви стегнемо каиш. Постоји велики потенцијал у смањењу трошкова, пре свега у јавним комуналним предузећима – рекао је Мали у емисији „У центру” Студија Б.  

Према његовим речима, у буџету града постоји тренд смањења прихода, док  повећање трошкова  и задуженост рапидно расту.

– Наредне године град ће се суочити са више од 500 милиона евра дуга, док је предвиђено да приходује свега 60 милијарди динара. Према свим финансијским показатељима, то је изузетно висока задуженост када имате сличан приход као и расход  – истакао је Мали.

Он је подсетио да је од 20. новембра, од када функционише Привремени орган, одржан велики број састанака са секретарима и директорима јавних предузећа, а све у циљу да Београд у овом прелазном периоду нормално функционише. Из тог разлога је, како је нагласио, и дошло до законског разрешења неколико секретара и директора, од којих је већина сама дала оставке или им је истекао мандат, уз коментар да у том случају страначка припадност није била битна.

– Чудан је начин управљања у београдским јавним предузећима, и то треба мењати. „Паркинг сервис” може самостално да зарађује. „Зеленило – Београд” је урадило доста да најмање зависи од градске касе, док је најтежа ситуација у Градском саобраћајном предузећу које и добија највише субвенција од града – истакао је Мали и нагласио да је обављено неколико састанака са представницима „Бус плуса” и „Апекса” на којима је анализирано досадашње пословање са градом.

Када је реч о ПКБ-у, он је негирао да је то предузеће профитабилно, и прецизирао да му је потребно реструктурирање, јер има дуг од близу 100 милиона евра. Он је такође упитао да ли је ПКБ био потребан граду у тренутку када је намера да субвенције буду  што мање.

Такође, према његовим речима, град ће наставити да помаже све угрожене категорије становништва, попут пензионера, трудница и особа са инвалидитетом. 

Што се тиче повећања пореза на имовину, Мали је појаснио да оно не треба да буде веће од 80 одсто, да је та мера усклађена са законом на републичком нивоу, уз подсећање да је првобитно било предвиђено да порез у појединим зонама буде виши и до 300 одсто.

Када је реч о капиталним пројектима, Мали је подсетио на пројекат „Београд на води”, који управо треба да помогне граду да сам зарађује.

Он је указао да је реч о 100 хектара ексклузивне земље коју треба искористити на бољи начин, који ће омогућити нове инвестиције, тачније милион и по квадрата пословно-стамбеног и комерцијалног садржаја. На тај начин би се запослила домаћа грађевинска индустрија и  запослило 200.000 људи, док би град повећао атрактивност.

– Битно је напоменути да иза овог пројекта стоји први потпредседник Владе Александар Вучић, а да ће највероватније  инвеститори бити из Уједињених Арапских Емирата. Архитекта који је урадио пројекат је исти који је пројектовао „Бурџ Калифу” – једну од највећих зграда на свету, и централни део Дубаија – указао је Мали.

Он је на питање о локалним изборима у Београду навео да није познат датум избора, али да је све спремно за њихово одржавање.

–Уколико наредне године град Београд спроведе мере штедње и започне развојне пројекте као што је „Београд на води”, 2015.  ће бити изузетна – закључио је председник Привременог  органа града Београда.