среда, 29. јануар 2014.

Брже и лакше до „еко-кеса”

ЈКП „Градска чистоћа” уводи још једну новост за све суграђане који учествују у акцији „Еко-кеса за чистији град”. Од 1. фебруара суграђани ће долазити у дирекцију „Чистоће” у Улици Мије Ковачевића 4, како би подигли „еко-кесе” и бар-кодове за наредних годину дана.  

Акција је покренута крајем маја 2012. године и до данас се за учешће пријавило око 18.000 београдских породица. До сада су та домаћинства „еко-кесе” добијала на кућну адресу сваки други месец током године. Међутим, како се трошкови едукативне акције увећавају са порастом броја учесника, а због рационализације и смањења трошкова, ЈКП „Градска чистоћа” позива суграђане који учествују у акцији да од 1. Фебруара, од 7 до 15 часова, дођу у дирекцију предузећа и преузму „еко-кесе” за наредних годину дана како би наставили учешће у процесу рециклаже. 

„Градска чистоћа” подсећа суграђане да је једна „еко-кеса” од 120 литара довољна за одлагање рециклабилног отпада за једну седмицу. Када се кеса попуни папиром, тетрапак, пластичном и металном амбалажом, на њу се лепи јединствени бар- код и износи се на тротоар, на видно место, у близини неке веће саобраћајнице или поред контејнера, од 20 до 22 часа, и то данима посебно одређеним за сваку општину. (Нови Београд понедељком, Земун уторком, Чукарица средoм, Савски венац и Раковица четвртком, Врачар и Звездара петком, Стари град и Палилула суботом и Вождовац  недељом).

Суграђани ће учешћем у акцији, заједно са „Градском чистоћом”, значајно утицати на очување животне средине и повећање отпада који се рециклира, а тако и продужити животни век јединој јавној градској депонији „Винча” у корист свих Београђана. Поред тога, „Чистоћа” ће суграђанима који учествују у акцији, учитавањем бар-кодова са „еко-кеса” на погону „Отпад”, где се оне и допремају, обезбедити и ретроактивни попуст од 20 одсто на услугу одвожења смећа.

Позивом на број Инфо центра „Чистоће” 011/ 3314- 000, сваког радног дана од 7 до 15 часова, суграђани могу да добију и помоћ обучених оператера, како поводом учешћа у акцији „Еко-кеса за чистији град” тако и о свим другим активностима тог предузећа.