понедељак, 31. март 2014.

Свечано обележен Дан Секретаријата за заштиту животне средине

Горан Весић, секретар Привременог органа града Београда, присуствовао је данас  у Старом двору обележавању Дана Секретаријата за заштиту животне средине. Овај секретаријат у оквиру Градске управе постоји пуне 24 године и сваке године, на обележавање дана постојања, указује се на најзначајније активности спроведене током протеклe годинe. Тема ове годишњица била је сарадња града Београда и секретаријата са невладиним организацијама у заштити животне средине на основу прошлогодишњег конкурса, као и промовисање новог конкурса, који је у току.

Истакавши као један од примера свести о заштити животне средине, Горан Весић указао је на пример навијача јапанске репрезентације, иза којих после утакмице увек остану чисте трибине, за разлику од навијача противничких репрезентација.

– Како ја, као и ви, верујем да су сви људи рођени једнаки и да се понашају онако како се васпитавају, то само значи да морамо много улагати у образовање људи и њихове навике. Секретаријат за заштиту животне средине ради веома важну ствар за нас и нашу земљу. Ми ћемо у наредном периоду покушати да уложимо много више средстава у заштиту животне средине и да, у договору са другим предузећима, секретаријатима и донаторима заједно на територији града спроведемо више еколошких акција, уложимо више у едукацију и превентивно делујемо према онима који не поштују правила. Са господином Триваном имао сам неколико састанака и са поносом могу да најавим да ћемо кренути у пројекте „урбаних џепова”, а данас смо већ најавили два: Трг Ђоке Вјештице и један мали трг поред „Електродистрибуције Београд”. Током ове године очекујем реализацију десетак таквих пројеката и покушаћемо да, заједно са јавности, невладиним организацијама и медијима дођемо до решења која ће наш град учинити лепшим. Веома је добро што овај секретаријат сарађује са невладиним сектором, ту сарадњу треба проширити, проналазећи решења и решавајући проблеме, чиме ћемо показати да улагање у животну средину није бацање новца и луксуз, већ нешто што нам омогућава да град наредним генерацијама оставимо у бољем стању него што смо га затекли – рекао је Горан Весић.

Горан Триван, градски секретар за заштиту животне средине, истакао је да је протекла година завршена на веома добар начин и да ју је највише обележило приближавање грађанима и боља комуникација са јавношћу. Сви програми су реализовани, међу којима је најважнији Програм заштите животне средине у Београду за наредних десет година.

– Ради се о капиталном програму за живот града, који у себи садржи пуно мера, планова, предлога и обавеза, у који смо укључили све најбоље што Србија у овом тренутку може да понуди. Тренутно стање животне средине у Београду је добро, а у наредном периоду почећемо са решавањем питања управљања отпадом и решавањем питања отпадних вода. Секретаријат је кадровски појачан и захваљујући томе и подршци институција и невладином сектору очекујемо добре резултате у будућности.  Рад са невладиним организацијама је ту од пресудне важности и ми са њима радимо последњих година, из године у годину све више, и ту је једна од тајни успеха квалитетне заштите животне средине Београда. Том сарадњом долазили смо не само до нових идеја већ и реализације одређених програма, а заједно са њима и медијима успели смо да остваримо утицај на јавност, тако да сада много већи број људи зна шта хоћемо, за шта се залажемо и зашто је важно оно шта радимо – рекао је Горан Триван.

Свечаности Секретаријата за заштиту животне средине присуствовао је велики број чланова невладиних организација, као и представници градских секретаријата, а сви присутни имали су прилику и да виде два краткометражна филма, „Дан после”, аутора Александра Поповића и Горана Добросављевића из удружења „Некомпромитовани интелектуалци београдски”, који говори о последицама неодговорног односа према природи након првомајског уранка, и филм „Трафик”, аутора Димитрија Бондарчука, један од награђених краткометражних филмова у области заштите животне средине.

Током протекле године, од приспелих 146 пројеката град Београд је, преко секретаријата финансирао 26, помогнута су три фестивала, више изложби, озелењени вртићи и школе, промовисан бициклизам као вид здравог превоза, указано на важност рециклаже и спроведено много других активности.