уторак, 13. мај 2014.

Очишћени подземни пролази, следи детаљан план њихове санације

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас подземне пролазе да би се уверио како тече пролећно сређивањe града. Приликом обиласка подземног пролаза на Теразијама он је рекао да је дао налог надлежнима да припреме детаљан план санације свих подземних пролаза којима се нико до сада није бавио.

– Протеклих недеља комуналне службе чистиле су све пролазе у граду. Уклањани  су графити, постери, сређена степеништа, расвета, а идеја нам је да град буде још лепши и да уклонимо ругло из подземних пролаза. Постоје ствари у пролазима које нису такнуте дуже од 30 година, као што су плафони, а нерешена кишна канализација и сливници сваке године цуре и плаве пролаз, што је случај са подземним пролазом на Теразијама. Захтевао сам од „Београдског водовода и канлизације” да заједно са Секретаријатом за саобраћај направе план санације подземних пролаза. Они су огледало града, сваки туриста који дође у центар мора да прође њима – истакао је Мали и апеловао на грађане да не пишу графите у пролазима.

Према његовим речима, до ове године град Београд је за скидање графита и постера ангажовао приватне фирме које су наплаћивале чишћење 1.500 динара по квадратном метру.

– Од сада ћемо ангажовати домаће комунално предузеће „Београд-пут”, које наплаћује око 150 динара по квадрату. Важно је да урадимо посао како треба, користимо оно чиме град располаже. Радови у пролазима ће захтевати затварање неких делова пута, то можемо да урадимо током лета, када је саобраћај мањи. Ако је то дугорочно решење, оно неће бити јефтино, али је боље да га сада урадимо јер је то слика и прилика града. Ако нешто решавамо, боље да не буде само декоративно, него да дугорочно решимо и знамо да неће више прокишњавати и правити даљу штету – прецизирао је Мали.

Осим подземних пролаза, навео је градоначелник, у протеклих неколико недеља очишћене су и сређене фонтане, очишћено је неколико паркова, а у Безистану и на Тргу Николе Пашића постављени су стубићи који онемогућавају паркирање приватних возила.

– То су ситне ствари које грађанима много значе, а у наредном периоду ћемо гледати да оно што грађанима смета исправимо. Ове активности ћемо наставити, па у наредних неколико недеља креће реконструкција Кнез Михаилове улице, заменићемо све плоче које су уништене и гледаћемо да средимо део асфалта на Тргу републике, да поставимо цветну декорацију како би тај део града изгледао боље. Почеће и сређивање приобаља код „25. маја”, од Бранковог моста до хотела „Југославија” односно до Земуна. Приобаље сређујемо у потпуности. То радимо сваке године, а ове године желимо да то изгледа још боље и лепше и тако ћемо наставити – нагласио је Мали.

Подземни пролаз на Теразијама обишли су и секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, в.д. директора ЈКП „Београдски водовод и канализација” Светозар Веселиновић и директор „Беокома” Дарко Главаш.

Пролећно уређење града започело је пре три недеље, управо уређењем пешачких подземних пролаза, заједничком акцијом јавних комуналних предузећа и надлежних секретаријата. На пословима уклањања графита, плаката, поправке степеништа, осветљења и кречења учествују јавна комунална предузећа „Београд-пут”, „Градска чистоћа”, „Београдски водовод и канализација”, Секретаријат за саобраћај и Секретаријат за инспекцијске послове.