петак, 4. јул 2014.

Синоћ изабрани победници у акцији „За зеленији Београд“

ЈКП „Зеленило – Београд” синоћ је доделило награде победницима и учесницима акције „За зеленији Београд“ на завршној свечаности проглашења победника на малом Калемегдану. Догађају су присуствовали помоћници градоначелника Ирена Вујовић и Борко Милосављевић, начелница Градске управе Сандра Пантелић, као и директори комуналних предузећа.

Награде су добитницима уручили секретар за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић и заменик секретара за заштиту животне средине Јасмина Маџгаљ.

Нина Јандрић је истакла да овакве акције треба неговати, а да ће тај Секретаријат за комуналне и стамбене послове наставити да подржава грађане у напорима да уреде своју околину. Она је најавила почетак нове акције „Уредимо заједно“, за коју ће пријављивање грађана почети у септембру. Акција ће бити спроведена у сарадњи са ЈКП „Зеленило – Београд“, које ће грађанима обезбедити стручну помоћ, биљни материјал и мобилијар за уређење простора, а обавеза грађана ће бити да одржавају површину, заливају и негују биљке.

Директор ЈКП „Зеленило – Београд“ Слободан Станојевић је истакао да је акција „За зеленији Београд“ већ прерасла у манифестацију у којој сваке године учествује све већи број грађана, а површине које пријављују су све квалитетније уређене.

Станојевић је позвао све грађане Београда да се укључе у предстојећу акцију „Уредимо заједно“ како би се оплеменио и уредио што већи број неуређених зелених површина у граду  Београду.

У категорији најлепша зелена површина око стамбеног објекта, прво место је  освојила скупштина станара из Улице Благоја Марјановића Моше 35 са Новог Београда. Они су показали умеће и стрпљење у обликовању различитих топијарних форми од украсног шибља, због чега је цела површина добила несвакидашњи изглед.

У категорији најлепша зелена површина око пословног простора, прво место освојио је „Benefit caffe” са Чукарице. Башта овог кафеа је маштовито уређен простор са великим бројем пажљиво одабраних биљака, а посебан ефекат дају скулптуре које су постављене у њој.

У категорији најлепши балкон, прво место је освојила Милина Петровић из Старог града. Уз ангажовање скоро свих станара ове зграде на уређењу балкона, фасада је процветала.

У категорији најлепше уређено школско двориште, прво место је освојила ОШ „Станко Марић” из Угриноваца. Веома уредно школско двориште, где се примећује да се велика пажња посвећује његовом одржавању.

У категорији најлепше уређено двориште предшколске установе, прво место освојио је вртић „1001 радост”, са Вождовца. Двориште предшколске установе је одлично уређено, са мобилијаром који доприноси и правилном развоју малишана. Деца у овом вртићу уче о екологији и рециклажи.

Ове године додељена је и специјална награда. Реч је о необично уређеном атријуму Дома „Бежанијска коса” Геронтолошког центра Београд, у коме расту изузетни примерци фикуса високи преко тридесет метара. О овим биљкама старају се запослени у геронтолошком центру.

Циљ  ове акције је развијање позитивног односа према зеленилу и цвећу, као и унапређење непосредног окружења.

Акција, коју је осмислило ЈКП „Зеленило – Београд”, реализује се уз подршку скупштине града, Секретаријата за комуналне и стамбене послове, Секретаријата за заштиту животне средине, као и „Беокома”.