уторак, 8. јул 2014.

Отворени филмски конкурси за „Грин фест 2014”

Сви аутори кратких и аматерских филмова на тему животне средине све до 26. септембра могу пријавити своје радове за приказивање на Петом међународном фестивалу зелене културе „Грин фест”. Фестивал се ове године одржава од 29. до 31. октобра под слоганом „Паметни градови”, саопштено је из Центра за унапређење животне средине, који организује фестивал у сарадњи са Домом омладине Београда и уз помоћ града Београда – Секретаријата за заштиту животне средине и компаније „Леново”.

– Задовољни смо што и ове године можемо да подржимо „Грин фест”. Организатори фестивала у потпуности прате мултидисциплинарни приступ екологији, као и став нашег секретаријата о важности подизања свести у области заштите животне средине. Овогодишња тема фестивала „Паметни градови” је врло актуелна, будући да данас чак педесет посто светске популације живи у градовима, са тенденцијом да се у скорој будућности  број становника у градовима удвостручи. Самим тим, морамо уложити велике напоре да се градови трансформишу у интелигентније и ефикасније урбанистичке целине које ће својим становницима омогућити удобнији живот, али са посебним акцентом на одрживи развој и очување животне средине – рекао је Горан Триван, градски секретар за заштиту животне средине.

На конкурс за аматерски филм могу се пријавити радови само ако су снимљени, у потпуности, аматерском техником: снимци направљени мобилним телефоном, фото-апаратом и  аматерском видео-камером. У оквиру ове категорије биће додељене награде у три старосне групе: до 18, од 18 до 27, и преко 27 година, као и специјална награда града Београда – Секретаријата за заштиту животне средине.  Програм кратког филма намењен је свим професионалцима из области кинематографије који се баве темама природе, животне средине и екологије. Награде ће бити додељене за два најбоља кратка филма. Награде за победнике, у оквиру обе категорије, обезбедила је компанија „Леново”.

Списак филмова који су ушли у селекцију за неку од вредних награда фестивала биће објављен 15. октобра на званичној интернет-страници фестивала (www.greenfest.rs), где се налази и комплетна конкурсна документација. 

Међународни фестивал зелене културе „Грин фест” је највећа „зелена” манифестација у региону Југоисточне Европе која се одржава сваке године. Током претходне четири године на конкурсе за кратке и аматерске филмове стигло је више од 370 филмова са свих континената, одржано преко 80 радионица за ученике основних и средњих школа и студенте, представљено преко 60 излагача и уметника, са укупном посетом од преко 25.000 грађана.