недеља, 20. јул 2014.

Вечерас акција сузбијања одраслих форми комараца у Београду

Секретаријат за заштиту животне средине вечерас ће од 19.30 сати спровести акцију сузбијања одраслих форми комараца уређајима са земље на територији Београда.

Ово је наставак акције која се већ месецима ради уређајима са земље, истакао је ресорни секретар Горан Триван. Он је за Беоинфо подсетио да у престоници има довољно ресурса да се настави успешна акција третирања комараца и са земље и из ваздуха.

– Мониторинг свих локалитета у граду се врши редовно и ситуација је под контролом. Такође, када се стекну метеоролошки услови обавиће се и сузбијање комараца из ваздуха – најавио је Триван и указао да за сада, према информацијама којима располаже тај секретаријат, нема ниједног зараженог лица у Београду од вируса Западног Нила.

Он је упутио апел грађанима престонице да се и сами више ангажују у сузбијању комараца, тако што ће поставити мрежице на прозоре, штитити се предвиђеним препаратима, али и пријављивати надлежним службама где год примете стајаћу воду, јер се у њима легу на хиљаде комараца.

Акција ће се спроводити у Сурчину, Добановцима, Угриновцима, Бусијама, Шангају, Батајници, Прегревици, Земуну – Горњем граду, на Земунском гробљу, у насељу Нова Галеника, у Земун пољу, Плавим хоризонтима, на 13. мају, Алтини и у Земуну – Новом граду, Остружничком мосту, Бежанијском гробљу, Лугу, Бољевцима, Јакову, Бечмену и Лединама. Сузбијање комараца обављаће се и на Великом ратном острву, Бежанијској коси, Старој Бежанији, Ушћу, Старом сајмишту, Белвилу, Спортском центру „Гале Мушкатировић”, Дунавском цвету, доњем делу Небојшине куле, у приобаљу према марини, у стамбеним блоковима до Улице цара Душана, Калемегдана, стамбеном зеленом делу изнад Цара Душана и у комплексу Ботаничке баште.

Акција ће бити спроведена на шеталишту Ада Хуја, у Вишњичкој бањи, селу Вишњица, Парадајз острву, зеленилу око Белвила и око Руске школе, око Техничке школе на Новом Београду, око Медицине рада, као и на зеленом појасу иза Гараже ГСП-а.

Комарци ће бити сузбијани и око хале „Пионир”, Новог гробља, око Војне болнице на Карабурми, у старом делу тог насеља, код Роспи ћуприје, на Топчидерском платоу, у Косте Главинића, око Ковнице новца, на Дедињу и Сењаку од Сајма до ВМА, у комплексу Клиничког центра, у Карађорђевом парку, у зеленилу иза Ветеринарског факултета, код Инфективне клинике, Храма Светог Саве и Чубурског парка.

Акција ће бити спроведена и код Звездарске болнице, СЦ „Олимп”, око Рифата Бурџевића и у Железнику.