четвртак, 11. септембар 2014.

У току акција чишћења Чукаричке падине

Јутрос је почела заједничка акција градских и општинских комуналних служби на чишћењу неформалног насеља на Чукаричкој падини. У акцији учествују екипе „Градске чистоће”, „Зеленила – Београд”, „Београд-пута”, „Водовода и канализације” и „Београдских електрана”, Комунална полиција и градска и општинска инспекција. Простор чисти 25 радника, шест камиона и три специјалне грађевинске машине, а на контроли и поправци инфраструктуре додатно су ангажоване екипе „Водовода” и „Електрана”.

Дарко Главаш, директор „Беоком сервиса”, истакао је да је акција организована на захтев општине Чукарица и грађана који живе у овом делу општине.

– У протеклом периоду добили смо већи број захтева овог дела града да се уведе комунални ред и реаговали смо организовањем акције чишћења. Радиће се у фазама. Данас и сутра радиће се на прва два улаза у неформално насеље, а крајем следеће недеље наставићемо даље, ка простору према ФМП-у и ући дубље у насеље. Подсетићу да смо у протеклом периоду сличне акције организовали и на Новом Београду, у Земуну, на Савском венцу, Палилули и Старом граду. Због мајских поплава и помоћи коју смо пружили угроженима, нисмо стигли да се посветимо свима и зато молимо грађане за разумевање, а ми ћемо се трудити да до почетка зимског периода уредимо што више простора. И овом приликом позивамо грађане да се за све проблеме и пријаве депонија обрате „Беоком сервису” на бесплатни телефон 0800-110-011 када зову са фиксног броја, и ми ћемо се трудити да на те позиве што пре одговоримо – рекао је Дарко Главаш.

Срђан Коларић, председник општине Чукарица, казао је да на територији ове општине има неколико нехигијенских насеља и да су овакве акције неопходне.

– Грађани овог дела Чукаричке падине имају много проблема, нарочито у вечерњим сатима када становници неформалног насеља пале отпад, директно угрожавајући живот свима који овде живе. Ми смо, у настојању да ублажимо проблем, покренули одговарајућу иницијативу у Скупштини града да се овај простор чешће чисти док се проблем системски не реши. Сличне акције наставићемо и у осталим деловима општине и заједно са Градом Београдом трудићемо се да радимо на очувању животне средине и здравља становника наше општине – рекао је Коларић.

Небојша Томић, помоћник градског секретара за инспекцијске послове, истакао је да је дужност градских инспектора да реагују на сваку пријаву грађана.

– Ми смо ту да помогнемо да комунални ред града буде очуван и наша је дужност да реагујемо како самостално, по уочавању неправилности на терену, тако и по пријавама које нам грађани упућују. Ово је само једна од акција у којој учествујемо заједно са „Беоком сервисом”, општином Чукарица и градским комуналним предузећима, и то ћемо наставити да чинимо и убудуће, јер свима нама је основна дужност да, пре свега, штитимо интересе грађана и њихово право да живе у уређеном и чистом граду – рекао је Томић.

Према првим проценама, само у прва два дана акције биће однето око 270 кубика смећа.