уторак, 16. септембар 2014.

Весић: Учествовао сам у изградњи прве бициклистичке стазе, која је, нажалост, још увек најдужа у нашем граду

Градски менаџер Горан Весић присуствовао је данас у Ташмајданском парку обележавању почетка Европске недеље мобилности 2014 „Наше улице, наш избор”. Он се у друштву секретара за саобраћај Душана Рафаиловића, заменика шефа Делегације Европске уније у Републици Србији Оскара Бенедикта, заменика сталног представника УНДП-а Стелиане Недера, Радише Момчиловића из ГСП-а и деце из ОШ „Дринка Павловић” провозао трамвајем који је избрендиран победничким цртежима основаца и средњошколаца.

– У име Града Београда желим да захвалим Европској комисији, господину Оскару Бенедикту на данашњој заједничкој акцији, а то је прослава Европске недеље мобилности. Као што знате, у Европској недељи мобилности промовишу се вредности као што су вожња без аутомобила, вожња бициклима, пешачење и све остало што је део неких савремених и модерних друштава. Као град покушавамо да пратимо ове трендове, што није лако с обзиром на наслеђе које имамо. Ми немамо културу вожње бициклом, и наши грађани нису навикли на такву врсту транспорта. Мислим да у некој будућности заједно можемо да променимо те навике. Посебно ми је част што данас могу да учествујем у Европској недељи мобилности зато што сам 1997. године, као члан Градског већа, био задужен за изградњу прве бициклистичке стазе у Београду од „25. маја” до Аде Циганлије и, нажалост, то је још увек наша највећа бициклистичка стаза, што само говори колико смо за ових 17 година урадили на овом пољу – рекао је Весић.

Он је навео да ће град покушати да у наредном периоду да више простора бициклистима и пешацима. Према његовима речима, на захтев Душана Рафаиловића приликом реконструкције Булевара ослобођења изградиће се и бициклистичка стаза, која ће се простирати од Трга Славија, преко Булевара ослобођења, до Аутокоманде. Слично је планирано и за реконструкцију Рузвелтове.

– Трудићемо се да заједно са УНДП-ом радимо на два пројекта обележавања две бициклистичке стазе, једна је стаза од Новог Београда до Бојчинске шуме. Трудићемо се да и убудуће дамо више простора бициклистима, као и пешацима. Знамо да шта год урадимо није довољно, да треба више, али мислимо да ћемо ако сваке године будемо радили нешто ново, дати свој допринос као и све друге европске земље – изјавио је Весић и додао да је намера града да следеће године купи електричне аутобусе и да на тај начин допринесе борби против загађења, и да свака свака реконструкција улице, изградња нове улице, где год је то могуће, има бициклистичку стазу.

Секретар за саобраћај Душан Рафаиловић поручио је да Европска недеља мобилности подразумева кампању промоције алтернативних и одрживих видова превоза, подизање квалитета услуге у јавном градском превозу, развоју бициклизма, пешачењу.

– Наша намера је да се у периоду који је испред нас бициклистички саобраћај  озбиљно „умеша” међу друге учеснике у саобраћају. У том смислу смо у пројекту реконструкције Булевара ослобођења предвидели да се изврши изградња бициклистичке стазе од Бирчанинове улице до Аутокоманде, и тако омогућити да се бициклистички саобраћај веже за једну од главних бициклистичких рута од Аутокоманде – рекао Рафаиловић додавши да је ова рута тренутно у фази обележавања.

Он је истакао да су у име недеље мобилности Град Београд и Секретаријат за саобраћај привели крају изградњу пет нових бициклистичких паркинга на пет локација у граду, а обележене су и четири зоне успореног саобраћаја у ужем градском подручју.

– Што се тиче Рузвелтове, мислим да смо на добром путу да у овој улици успоставимо једну бициклистичку стазу и на тај начин бисмо омогућили бициклистима да се спусте на Дунавски кеј – рекао је Душан Рафаиловић.

Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Републици Србији, захвалио је Београду на учешћу у Европској недељи мобилности, која је кампања промоције одрживе мобилности у градовима.

Он је на крају промотивне вожње прогласио победнике такмичења „Зелене идеје за наш град”, по троје из основне и из средње школе, и додао да ће церемонија доделе награда бити одржана 20. септембра на Тргу републике. Такође је навео да се радови после изложбе селе у ЕУ Инфо центар, где ће бити до 28. септембра.

Европска недеља мобилности (ЕХМ) је годишња кампања одрживе урбане мобилности која се организује уз подршку Генералног директората за транспорт Европске комисије. Ове године најмлађи грађани Србије су имали могућност да представе како виде град у коме би желели да живе и тако учествују у такмичењу „Зелене идеје за наш град”.

Циљ кампање, која се сваке године одржава од 16. до 22.  септембра, јесте подстицање локалних власти широм Европе да унапреде мере одрживог превоза те да позову ширу јавност да испроба алтернативне видове транспорта. У овогодишњој кампањи, 13. по реду, учествује око две хиљаде градова у 43 европске земље, међу којима је и Србија.