четвртак, 18. септембар 2014.

Синиша Мали: Београд негује сећање на жртве српских и руских војника

Градоначелник Београда Синиша Мали и његов заменик Андреја Младеновић присуствовали су данас свечаном откривању спомен-обележја на Калемегданској тврђави у част руским и српским војницима погинулим у одбрани Београда током Првог светског рата. Синиша Мали и Андреја Младеновић су заједно са председником Србије Томиславом Николићем, председником Попечитељског савета Владимиром Јакуњином, начелником Генералштаба Љубишом Диковићем и амбасадором Руске федерације Александаром Чепурином положили венце на то спомен-обележје. Споменик је освештао  партријарх српски Иринеј, уз саслужење представника московског патријарха Кирила.

Градоначелник је рекао да је руска помоћ Србији у Првом светском рату била огромна и несебична, те да никада неће бити заборављена.

– Из поштовања према онима који су себе дали Београду, наш град ће овим спомеником наставити да чува сећање на руске и српске хероје у рату који је био немилосрдан и по жртвама и по последицама. Београд ће ове године добити још једно спомен-обележје посвећено пријатељима и савезницима из Великог рата, споменик руском цару Николају другом. Споменик, поклон Руске Федерације, поред улице коју већ има у центру града, биће још један знак захвалности великом пријатељу Србије. И данас читав век касније, Москва и Београд имају пријатељске односе – истакао је Синиша Мали.

Он је навео да је приликом недавне посете Москви разговарао са градоначелником Сергејем Собјањином о сарадњи два града, те да се у октобру, на свечаности поводом обележавања 70. година ослобођења Београда у Другом светском рату, очекује долазак градоначелника Собјањина и потписивање протокола о сарадњи између два града.

– Протоколом о сарадњи  разменићемо добра искуства и праксе са руским пријатељима и продубити добре односе који већ постоје. Наша два града традиционално имају пријатељске односе и част ми је да то пријатељство одржавамо и учвршћујемо – прецизирао је Мали и обећао да ће Београд „неговати сећање на жртву српских и руских војника са надом да се зло рата више никада не понови”.

Председник Србије Томислав Николић рекао је након откривања споменика да је братство српског и руског народа запечаћено заједничком борбом за слободу.

– Овај заједнички споменик руским и српским војницима, браћи у слави и победи, јунацима који су бранили наш град, и током епопеје Великог рата помагали отпор српске војске, симбол је заједничке жртве, вечите захвалниости Београђана и целе Србије. Нека овај споменик занавек говори о поносу на нашу заједничку славну историју, на наше заједничке јуначке претке, на пријатељство, братство руског и српског народа запечаћено заједничком борбом за слободу – рекао је Николић.

Амбсадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин истакао је да је ово спомен-обележеје у Србији први заједнички споменик руским и српским војницима који су погинули у време Првог светског рата.

– Србија и Русија имају историју која није лака али је велика. Веома је важно што се споменик налази у срцу Београда – навео је Чепурин и додао да су истина и сећање о подвизима наших предака основ за просперитет Србије и Русије и у будућности.

Председник Попечитељског савета Владимир Јакуњин изјавио је да споменик српским и руским војницима симболизује храброст и оданост људи којима отаџбина није била само граматичка грешка.

– Ми данас имамо одговорност да херојска дела наших предака сачувамо у памћењу потомака. Срби су народ који памти своју историју и поштује своје хероје. Ужасно је што Срби и данас имају жртве након огромних губитака које су претрпели током два светска рата – казао је он.

Споменик на Калемегданској тврђави Београду су поклонили Међурегионални друштвени фонд „Центар националне славе” и Фонд Андреја Првозваног из Русије.

Овом догађају присуствовали су и члан Градског већа Драгомир Петронијевић, секретар за културу Владан Вукосављевић, директори ЈП „Београдска тврђава” Никола Ковачевић и ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић.